Amerikansk ambassadør føler sig trådt på, når danske politikere insisterer på at kalde Obama for ’neger’

Det er både fornærmende og nedværdigende at bruge ordet ’neger’ om mørklødede personer i den offentlige debat. Det siger Rufus Gifford, USAs ambassadør i Danmark, i kølvandet på, at både DFs Søren Espersen og senest Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) har kaldt USAs præsident, Barack Obama, for ’neger’.

»Som ambassaden skrev i en meddelelse i går, så er ordet meget nedværdigende for mange mennesker, og vi foretrækker, at det ikke bliver brugt,« siger Rufus Gifford til BT, da vi fanger ham ved en cykelevent i København.

Rufus Gifford var i weekenden til stede ved et arrangement hos Dansk Industri på folkemødet på Bornholm. Her var han blandt tilhørerne og havde til opgave at bedømme en række humoristiske sange. Men da DFU stod klar på scenen og sang de første strofer, stivnede smilet hos den amerikanske ambassadør.

Til melodien ’California dreaming’ sang DFUerne bl.a.: »Der er Obama, og han er ’neger’. Og uden talent, han er ikke nogen ’bro’ (bror, red.)«.

DFU valgte at undskylde til den amerikanske ambassadør, der er gode venner med præsident Obama, som han tidligere har lavet valgkampagne for. Ifølge ungdomspartiet brugte de ordet som en reference til socialdemokraten Jeppe Kofod, da han oversatte Søren Espersens kommentar om selvsamme præsident forkert på Twitter. Desuden handlede sangen også om Donald Trump, påpeger partiet.

Et forsøg på at være morsom

Til BT fortæller DFUs formand Lucas Hultgren, at de nu helt vil undlade at bruge ordet i kommende kampagner.

»Det støder en masse mennesker, og det skulle vi have tænkt over, da vi lavede vores gimmick. Det var jo bare ment som en sjov reference og et forsøg på at være morsom,« fortæller Lucas Hultgren.

Vil ikke lade sig diktere af følelse

Racespørgsmålet fylder stadig massivt i USA, og det er decideret bandlyst at kalde sorte amerikanere for ’neger’. For Rufus Gifford gør det da også stort indtryk, når danske politikere vælger at bruge ordet.

»Ordet er nedværdigende på engelsk, og som amerikaner er det fornærmende at bruge det. Men partiet har undskyldt, og vi har accepteret undskyldningen,« siger han til BT. Rufus Gifford er ikke bekendt med, om historien skulle være nået til Det Hvide Hus. Og han har da heller ingen planer om at involvere sin præsident i den danske debat.

Negerdebatten tog for alvor fart, da Dansk Folkepartis Søren Espersen brugte N-ordet i en kommentar om Barack Obama.

»Jeg vil ikke lade mig diktere af amerikanske følelser, men har forståelse for, at det i en amerikansk kontekst er forkert at bruge ordet ’neger’,« siger Søren Espersen i en kommentar til Giffords kritik.