Hamas er ikke en terrorbevægelse, lød det i går fra Alternativets udenrigsordfører. Hun trækker nu i land efter at partistifter Uffe Elbæk har banket hende på plads.

”Hamas er ikke nogen terrorbevægelse. Hamas er en frihedskæmperbevægelse”.

Så klar var meldingen fra Alternativets udenrigsordfører Ulla Sandbæk i programmet Det Røde Felt på Radio24syv mandag.

Men det er ikke partiets politik, understreger partistifter Uffe Elbæk nu over for Radio24syv.

»De udtalelser står alene for Ullas egen regning,« siger han til radiokanalen.

Det nyligt opstillingsparate partis ordfører sagde i debatprogrammet, at hun mener, at Danmark bør anerkende Palæstina som stat. Til gengæld tror hun ikke på en tostatsløsning mellem Israel og en palæstinensisk stat, så længe Hamas betragtes som en terrorbevægelse, sagde hun til programmets vært Lars Trier Mogensen.

»Jeg bryder mig ikke om Hamas. Men de er ikke meget, meget slemme. Hvis de havde fået del i statsmagten, så havde de udviklet sig. Lige så snart man giver folk magt og ansvar, så begynder de jo at tage en anden holdning,« sagde ordføreren om den palæstinensiske gruppe, som især holder til i Gazastriben, og hvis militære gren er kendt for at stå bag flere raketangreb på Israel.

»Hvis man klemmer dem op i en krog, og hvis man bomber deres befolkning sønder og sammen, og hvis man udelukker dem, så får vi netop de meget outrerede holdninger, som Hamas har i dag,« sagde Ulla Sandbæk.

»Det har Vesten i meget høj grad været med til at skabe,« tilføjede hun.

Udtalelserne falder ikke i god jord hos stifter af Alternativet, Uffe Elbæk. Han understreger, at Alternativet endnu ikke har en officiel politik på det udenrigspolitiske område.

»Hun har lavet en fejl – længere er den ikke. Det er rigtigt, at hun er ordfører på området. Men i og med at vi endnu ikke har formuleret en godkendt udenrigspolitik, så står de vurderinger, som Ulla er kommet med, fuldstændig for hendes egen regning,« siger Uffe Elbæk til Radio24syv.

Det er anden gang på få dage, at et medlem af partiet Alternativet er kommet i intern modvind på grund af politiske udmeldinger. I sidste uge blev den bedrageridømte finansmand og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, Klaus Riskær Pedersen, ekskluderet som medlem af partiet. Det skete ifølge en pressemeddelelse fra Alternativets hovedbestyrelse fordi Klaus Riskær Pedersens udtalelser havde »forvoldt skade på samt modarbejdet Alternativets idé- og værdigrundlagt samt politik.«

Èn af de udtalelser, som Alternativets hovedbestyrelse brugte som argument for ekskluderingen, gav iværksætteren til BT.

»Det kan blive et problem, hvis man efterlader det indtryk ude i befolkningen, at Alternativet er en del af en uregerlig venstrefløj. Man kan ikke vinde valg på peace and love og sunde fødevarer. Programmet kræver en opstramning.«

Det er ikke kun udtalelser om konflikten mellem Israel og Palæstina, der får Uffe Elbæk til at tage afstand fra Ulla Sandbæks holdninger. I Radio24syvs program antyder ordføreren også, at Vesten har trådt Rusland over tæerne ved at blande sig i, om den ukrainske halvø Krim tilhører Ukraine eller Rusland.

»Vi i Vesten er vadet ind som en elefant i en glasbutik – uden rigtigt at fatte, hvad der er på spil derovre,« sagde hun.

Også den melding skurrer i ørerne på partiets stifter. Uffe Elbæk afviser at udtale sig om, hvordan Alternativets politik på området vil komme til at se ud i fremtiden, når det gælder Israel-Palæstina-konflikten. Heller ikke situationen i Østukraine har endnu været diskuteret internt i partiet, siger han.

»Det er en jo en problemstilling, som på alle måder er kompleks. Og jeg vil slet ikke konkludere noget, før vi har vendt det seriøst og ordentligt med de folk, der har indsigt i det,« siger han til Radio24syv.

På spørgsmålet om, hvorvidt udtalelserne kan få konsekvenser for udenrigsordfører Ulla Sandbæk, er Uffe Elbæk ikke sikker.

»Det kan jeg ikke vurdere på nuværende tidspunkt,« siger Uffe Elbæk, og tilføjer:

»Hvis man er kandidat for partiet, så skal man jo holde sig til partiets partiprogram, og hvis man går uden for det, der er vedtaget, så skal man jo understrege, at man taler for egen regning. Vi har jo i partiet et dogme, hvor man skal indrømme sine fejl, og der må man i hvert fald sige, at Ulla Sandbæk har begået en fejl. Og det må hun jo blankt erkende,« siger han.

Og det gør hun så:

»Jeg beklager dybt, at det ikke fremgik mere tydeligt for lytterne, at det ikke er Alternativets politik. Jeg har udelukkende udtalt mig som privatperson,« siger hun til Radio24syv.