Alle andre end Mogens Camre var blevet smidt ud af DF. Men han er Pia Kjærsgaards egen opfindelse, og derfor har han frit spil.

Mogens Camre kaldte engang Naser Khader for ’en araber med tæppehandlerlogik’, og han forargede vidt og bredt med påstanden om, at den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig opførte sig bedre end muslimske drenge gør i dagens Danmark.

Men hver gang den 78-årige DFer er kommet med sine provokationer – og listen er lang – har Pia Kjærsgaard først irettesat ham eller har fået andre til det og så forbarmet sig over ham.

Siden han i 1999 skiftede fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti, har Mogens Camre haft en særlig beskyttet status i partiet. Han kunne tillade sig mere end alle andre.

Pres fra parti-toppen

- Hvis man hed noget andet, eller kom et andet sted fra, var man blevet smidt ud. Men ikke Mogens Camre, siger forfatteren og journalisten Elisabet Svane, som i 2009 udgav biografien ’Pia K. – årene ved magten’.

Efter pres fra Dansk Folkepartis ledelse trak Mogens Camre i går sine nedsættende udtalelser om TV-Avisens studievært Erkan Özden og socialminister Manu Sareen tilbage.

Han omtalte fredag på sin Facebook-væg Erkan Özden som ’en journalist, som ser ud til at stamme fra Mellemøsten’. Om Manu Sareen fremhævede Mogens Camre det som noget suspekt, at han er ’inder’, og han følte sig stødt over, at Özden interviewede Sareen om flygtningepolitik.

- De drøfter, hvordan folkevandringen bedst kan få plads i Danmark. Deres pejlemærker er konventioner, som er vedtaget af folk i fremmede lande, uden at danskerne er blevet hørt, skrev Mogens Camre.

I løbet af weekenden blev udtalelsen rundkastet og kommenteret på de sociale medier.

Erkan Özdens kollega Kim Bildsøe Lassen kaldte Camres angreb for groft og ubehageligt, og snart meldte DFs udenrigsordfører Søren Espersen sig ind i debatten.

- Aldeles enig med Kim Bildsøe Lassen. Jeg er stærkt forbløffet over Mogens Camres etnicitets-udtalelser. Den slags hudfarve-vrøvl gider jeg simpelthen ikke høre på, skrev Søren Espersen.

Hvorefter Mogens Camre trak i land og kaldte sin udtalelse for ’uheldig’.

Kronjuvelen

Ifølge Elisabeth Svane kom Mogens Camre til DF som en kronjuvel, da han i 1999 blev partiets første medlem af Europa-Parlamentet.

- Han var i høj grad med til at legitimere Dansk Folkeparti over for Socialdemokraterne. Han var partiets første store fisk og en intellektuel. Det har Pia Kjærsgaard hel bevidst søgt efter, siger hun. Senere fik hun præsterne Jesper Langballe og Søren Krarup, men Mogens Camre beredte vejen for dem.

Et vink med en vognstang

Radio24syvs politiske kommentator Jesper Termansen anfører, at DF stod i gæld til ham og holdt hånden over ham, når han sagde vanvittige ting.

- Men selv for Mogens Camre er der ved at være en grænse. Camre er sluppet billigt flere gange, men nu har han så noget nølende indledt med at sige, at hans udtalelse fyldte for meget og er så endt med at sige, at han ikke mente det, han sagde. Så han har skullet hjælpes rigtig meget på vej for at lægge luft til sig selv. Det tolker jeg som om, at der har været et vink med en vognstang fra nogen i ledelsen i partiet om, at nu er det nok, siger Jesper Termansen.

Forklaringen på Camres særstatus er i høj grad også, at han var Pia Kjærsgaards egen opfindelse.

Hun opdagede ham tilfældigvis i et debatprogram bestyret af Mette Fugl og Karen Thisted, og Pia Kjærsgaard fik så Søren Espersen til sætte et møde op en søndag eftermiddag hjemme hos hende selv i Gentofte. Mogens Camre imponerede DFerne med sin store viden om EU. Han var personlig ven med 1960ernes powerpar, statsminister Jens Otto Krag og skuespiller Helle Virkner. Hvis han kunne skifte fra S til DF, kunne andre socialdemokratiske vælgere også gøre det. Hvilket de gjorde i hobetal. Mogens Camre sikrede DF flotte valg til Europa-Parlamentet i 1999 og 2004.

I 2005 fik han Morten Messerschmidt ansat som studentermedhjælper i Bruxelles og blev hans mentor, indtil Messerschmidt kunne stå på egne ben.

Pia træt af Camre

Som årene gik, blev Pia Kjærsgaard træt af ham.

Det sled også på silken, at han i februar 2007 forlod Folketinget, dagen efter at han blev valgt, fordi han hellere ville blive i Europa-Parlamentet.

Hans mange groft nedsættende udtalelser om muslimer og islam blev i længden for meget - især for den unge generation af DFere, som stod til at tage over, når Pia Kjærsgaard ikke længere ville være formand.

Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Søren Espersen brød sig ikke om Camres ofte meget skingre tone, men man tålte ham, så længe han stadig var et aktiv for partiet, og man anerkendte, at han havde været med til at skabe mange sejre. Mogens Camre er i dag stadig folkevalgt. Han er medlem af kommunalbestyrelsen i Gladsaxe.

Kilder i DF siger, at Camre har opbrugt sin goodwill. Denne gang er det hans sidste chance.