Sidste del af regeringens og DF's skattereform er faldet på plads: Smøger, sprut og mættet fedt bliver dyrere.

Afgifterne på mættet fedt, smøger og alkoholsodavand får nu et hak op.

VK-regeringen og Dansk Folkeparti har således lavet en aftale om en såkaldt sundhedspakke, som skal skaffe de sidste penge til at betale for skattelettelserne i den såkaldte Forårspakke 2.0.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er tilfreds med, at "det sidste hjørne" i skattereformen nu er faldet på plads, ligesom aftalen bidrager til målsætningen i "Danmark 2020" om, at Danmark skal være blandt de 10 lande i verden, hvor man lever længst.

Det sker ved at gøre tobak og alkohol dyrere. Samtidig sikres gennemførelsen af afgiften på mættet fedt, som aftalt i skattereformen sidste år.

- Med sundhedspakken gør vi det dyrere at ryge, og vi forhøjer prisen på alkoholsodavand og cider. Det har været vigtigt for mig, at især unge i mindre omfang vil begynde at ryge og drikke. Vi er gået så langt som overhovedet forsvarligt med at øge tobaksafgifterne. Analyserne viser, at afgiftsforhøjelser derudover vil føre til provenutab og voldsom vækst i smugleri og grænsehandel, siger Troels Lund Poulsen.

Mens problemerne med den såkaldte særskat for pensioner efter stor dramatik blev løst for to uger siden, har regeringen hele foråret kæmpet med at få en aftale på plads, der kan hente penge hjem for vejafgifter for lastbiler samt spørgsmålet om fedt- og cigaret- og alkoholafgifterne.

De grønne kørselsafgifter på lastbiler bliver dog forsinket og dermed først får virkning fra medio 2012. Aftalen skønnes at indebære et varigt merprovenu på 190 millioner kroner.

/ritzau/