Kan udgøre fare for landets sikkerhed, advarer PET

To udlændinge har det seneste år fået godkendt dansk statsborgerskab, selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) har advaret Folketinget om, at de kan udgøre en fare for landets sikkerhed.

Den 25. april godkendte Folketinget førstebehandlingen til et lovforslag om at give statsborgerskab til i alt 685 voksne og 380 børn.

Forinden havde medlemmerne af Folketingets indfødsretsudvalg fået et dybt fortroligt notat fra PET om én af ansøgerne, der har statsløs baggrund.

’Vedrørende en person som af Politiets Efterretningstjeneste vurderes at kunne være en fare for landets sikkerhed’, stod der i notatet.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen vurderer, at der er tale om en person, PET frygter vil medvirke til terror.

- Det mest sandsynlige er, at det drejer sig om enkeltpersoner eller medlemmer af en ekstremistisk gruppe, der har foretaget handlinger eller initiativer, der har henblik på destabilisere samfundet. Men det er vigtigt at understrege, at personerne hverken er tiltalt eller dømt, og at det kun er en risikovurdering fra PET, siger han.

Alligevel vedtog Folketinget at give alle 1065 ansøgere statsborgerskab - inklusiv personen PET advarede om. Danmark er nemlig forpligtet til FNs Statsløsekonvention, der betyder, at statsløse kun kan nægtes statsborgerskab, hvis de er blevet dømt for en forbrydelse mod landets sikkerhed. Det er ikke nok, at PET advarer om, at ansøgeren udgør en risiko,når der ikke er faldet dom.

Derfor slog Justitsminister Morten Bødskov (S) fast, at Folketinget skulle afvise samtlige 1065 ansøgere, hvis de ville følge PETs advarsel, hvilket kun Dansk Folkeparti gjorde.

For bare et år siden - den 3. maj 2012 - advarede PET også indfødsretsudvalget mod en statsløs. Men også denne person fik godkendt sit statsborgerskab, fordi han ikke var dømt.

- Hvis vi skal sige nej til personen PET ikke vil godkende, så siger vi samtidig nej til 1000 andre helt almindelige mennesker fra lande over hele verden, som taler flydende dansk, har arbejde, har bestået prøven om danske samfundsforhold, ikke har gæld til det offentlige, ikke har begået kriminalitet. Det er en komplet urimelig situation, som Bødskov sætter os i, siger Venstres medlem af indfødsretsudvalget Jan E. Jørgensen.

Liberal Alliances integrationsordfører Mette Bock er enig.

- Det undrer mig meget, at en advarsel fra PET er fuldstændig uden betydning, og vi så helst at personen blev slettet fra listen over ansøgere, men vi ville ikke tage alle andre ansøgere som gidsler ved at stemme nej, siger hun.

Morten Bødskov skriver i en mail til BT, at han ikke vil bryde med Statsløsekonventionen, til trods for PETs advarsler.

- Regeringen ønsker at overholde Danmarks konventionsmæssige forpligtelser. Det er dog Folketingets medlemmer, der tildeler statsborgerskab, så det står ethvert medlem frit for at stemme, som det ønsker. Med mindre, Venstre er klar til at bryde vores forpligtelser, synes jeg derfor, at det er ren og skær tom snak, skriver justitsministeren og understreger, at han har fuld tillid til PET.

Jan E. Jørgensen er bitter over ministerens udmelding.

- Vi må nok vente til efter næste valg med at få ændret konventionen, så vi ikke står i sådanne dilemmaer fremover, hvor vi skal uddele statsborgerskab, siger han.