Nye oplysninger i sagen om daværende justitsminister Morten Bødskovs (S) løgn til Folketingets Retsudvalg om besøget på Christiania i februar 2012, involverer også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Ifølge kilder, som BT har talt med, har Helle Thorning-Schmidt siden november 2013 kendt til en hemmelig mailkorrespondance, hvori det fremgår, at Morten Bødskov ønskede at beklage, at han havde talt usandt over for Folketinget.

Den 19. november er der en indgående mailkorrespondance mellem justitsministeriets nu hjemsendte departementschef, Anne Kristine Axelsson, og statsministeriets ditto, Christian Kettel Thomsen. Her fremgår det, at Morten Bødskov ønsker at beklage sin løgn over for Folketingets Retsudvalg:



- Set i bakspejlet skal jeg beklage, at jeg bidrog til, at Retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget ikke kunne finde sted på det ønskede tidspunkt, skrives der i et udkast til en udtalelse fra Morten Bødskov.

Knap tre timer senere ligger den endelige version klar, hvor beklagelsen er udeladt. I stedet henvises der til, at aflysningen af besøget skyldes, at forhenværende politidirektør for København, Johan Reimann, ikke kunne deltage. Det har senere vist sig at være en løgnen, der fældede Bødskov.

Netop korrespondancen mellem Christian Kettel Thomsen og Anne Kristine Axelsson har Helle Thorning-Schmidt hele tiden været orienteret om. De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, er rystet over de nye oplysninger:

- Det er stærkt problematisk, at Statsministeriet har været orienteret om den her sag, men har forholdt sig passivt og ikke sørget for at daværende justitsminister Morten Bødskov (S) omgående gik i Folketinget og lagde kortene på bordet. Man lod tiden gå og først, da Bødskov var i samråd kom sandheden frem.

 

Det er et kæmpe problem, siger de konservatives retsordfører, Tom Behnke, til bt.dk.

Du er ovebevist om, at departementschefen har orienteret statsministeren om det her?

- Kettel har pligt til at orientere statsministeren. Han skal orientere hende, og jeg forventer, at hun har været orienteret. Hvad statsministerens rolle så har været, kan vi ikke vide, men vi kræver, at den undersøgelse, der lige nu foregår i Justitsministeriet, skal omgående udvides til også at omfatte Statsministeriet. De er nu under samme tag - fordi de er fælles om det her, siger Tom Behnke, der fortsætter:

- Det kan vise sig, at statsministeren har et lige så kæmpestort problem som Morten Bødskov. Vi ved ikke præcis, hvad der er foregået, og derfor er det vigtigt, at vi nu får det undersøgt til bunds.

Ifølge Behnke tyder noget på, at det danske demokrati er blevet sat ud af kraft:

- Det er både departementschefens og statsministerens opgave, når man får kendskab til sådan noget her, omgående at fortælle justitsministeren, at han skal løbe over i Folketinget og fortælle, hvad der er op og ned. Man må ikke vildlede eller lyve over for Folketinget. Hvis man gør det, har vi ikke noget demokrati, siger Tom Behnke til bt.dk.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, oplyser til bt.dk, at han nu indkalder statsministeren i samråd om sagen.