Lyt til artiklen

Det blev sagt rimelig klart:

»Det er Jakob Ellemann, der er ved at aflive den borgerlige blok.«

Alex Vanopslagh var klar i mælet, da han forlod Statsministeriet efter at have været til regeringsforhandlinger mandag formiddag. Spørgsmålet lød på, hvad der er gået galt for blå blok.

I weekenden afholdt Venstre et landsmøde, der på mange måder stod i det midtersøgende samarbejdes tegn. Og det er det, han reagerer på, lyder det fra Joachim B. Olsen, B.T.s politiske kommentator.

»Det begynder efter Venstres landsmøde at stå meget klart, at Jakob Ellemann reelt vil forsøge at afsøge muligheden for en regering med Mette Frederiksen. Og det er også noget, han har opbakning til blandt kulturbærerne i Venstre. Anders Fogh Rasmussen for eksempel.«

Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T.
Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

I sin tale lørdag sagde Jakob Ellemann-Jensen, at der ikke er »ét samlet borgerligt projekt blandt de blå partier«.

Samtidig gjorde han det klart, at Venstre vil afsøge muligheden for at indgå i en regering hen over midten med Socialdemokratiet.

Og efter landsmødet står det på den anden side også mere og mere klart, at resten af blå blok ikke deler Jakob Ellemanns konklusioner.

»Ellemann siger, at den blå blok er dysfunktionel. Men i resten af blå blok mener man altså omvendt, at Mette Frederiksens jagt på en regering hen over midten er et udtryk for, at rød blok er dysfunktionel,« siger Joachim B. Olsen.

I blå blok er der ifølge den politiske kommentator en oplevelse af, at de godt kan blive enige om politik, og at der er en vilje til at ville hinanden det godt. Især efter de kaotiske erfaringer fra regeringssamarbejdet under Lars Løkke i årene 2016-2019.

Og så forstår de ikke skiftet.

»For blå blok handler det om, at du har stået og sagt, at du er det store dyr på savannen, og at du vil være statsminister for en borgerlig/liberal regering. Og nu kommer du så her som en general, der har opildnet allierede til krig og efterfølgende har tabt krigen med lavest mulige margin. Og så render generalen med det samme over til fjenden og vil være med der,« siger Joachim B. Olsen og uddyber, at det ikke giver meget respekt hos de andre blå partier.

Samtidig har Jyllands-Posten i dag skrevet om, hvordan Venstre har mistet hvert tiende medlem af partiet det seneste år. Kigger man over en tiårig periode, står det dog klart, at både Socialdemokratiet og Venstre – de to store, gamle magtpartier – begge har tabt mange medlemmer i perioden.

Men Joachim B. Olsen mener alligevel godt, man kan tage det med i bunken af problemer for partiet.

De har nemlig det generelle problem, lyder det, at der ikke er meget ideologi tilbage i partiet.

»Der er ingen rød tråd i partiet. De er totalt blottet for nytænkning og præget af mange års regeringstid. Mange af dem tænker på en nærmest finansministeriel måde.«

»Når Venstre er gode og det store borgerlige folkeparti, så har de kunnet forene en konservativ og liberal fløj. Tænk på forskellen mellem en Inger Støjberg og en Tommy Ahlers, for eksempel. Men de typer er væk.«

»Der er ikke mange store tænkere tilbage.«