Ifølge rapport fra Udlændingestyrelsen er de truet på livet af Taleban, men Danmark vil ikke give asyl til afghanere, der tolker for danske soldater.

De afghanske tolke, der arbejder for forsvaret i Afghanistan, vil ikke få tilbudt beskyttelse, når Danmark trækker sine kamptropper ud i 2014. Det fastslår forsvarsminister Nick Hækkerup (S) ifølge Berlingske tirsdag.

»Vi har ikke planer om at tilbyde tolkene asyl i Danmark,« siger ministeren, der mener, at de afghanske tolkes situation ikke kan sammenlignes med de irakiske tolke, som efter krigen i Irak i 2003 og frem fik en særlig opholdstilladelse i Danmark. Dels fordi de afghanske tolke er rekrutteret fra de roligste egne af landet og derfor har gode chancer for at undgå hævnangreb fra Taleban. Dels fordi tolkene ikke er hyret af den danske stat, men af et privat sikkerhedsfirma, lyder forsvarsministerens forklaring.

Ifølge en rapport om Afghanistan udarbejdet af Udlændingestyrelsen er afghanere, der arbejder for den internationale styrke ellers i særlig grad truet af hævnangreb fra Taleban-militsen. Og derfor opfordres regeringen også fra flere sider til at give tolkene en eller anden form for hjælp.

»Vi skylder disse tolke, at de får hjælp. De har ydet en stor og risikabel indsats for vore enheder,« fastslår Flemming Vinther, formand i Hærens Konstabel- og Korporal Forening (HKKF), der organiserer mange af de danske soldater i Afghanistan.

Vicegeneralsekretær i Amnesty International, Trine Christensen, opfordrer den danske regering til at genoverveje tolkenes skæbne.

»Når både FN og en række menneskerettighedsorganisationer i Afghanistan specifikt udpeger tolkene som den gruppe af medarbejdere, der er mest i farezonen, må det få alarmklokkerne til at ringe. Og selv om tolkene rent formelt er hyret gennem private firmaer, frikender det ikke Danmark for det moralske ansvar for at beskytte dem,« siger hun.

Flere andre lande vælger at hjælpe deres afghanske tolke. For eksempel har USA et særligt immigrationsvisum for de tusindvis af tolke, de har haft på lønningslisten.

Regeringens beslutning om at afvise asyl får støtte fra Venstre og Dansk Folkeparti.