En vigtig psykiatrisk afdeling under Region Hovedstaden planlægger at holde ferielukket i to uger til sommer. Regionspolitiker kalder det 'voldsomt problematisk' og kræver løsninger.

Til daglig huser Regions Hovedstadens afdeling M, Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde op imod 76 alvorligt psykisk syge patienter.

Men når vi kommer til sommerferien, vil hele afdelingen, lukke helt ned i to uger – ugerne 29 og 30.

Det er i hvert fald den orientering, social- og psykiatriudvalget under Region Hovedstaden på et møde onsdag af administrationen bliver bedt om at tage til efterretning. Det viser mødets dagsorden, rapporterer TV 2 Kosmopol.

Afdeling M er den eneste i Region Hovedstaden, som behandler borgere med svær psykisk lidelse og svært behandleligt misbrug.

Lukningen skyldes, lyder orienteringen, mangel på medarbejdere kombineret med de ansattes ret til at afholde tre ugers sammenhængende ferie.

Og den vil medføre, at 54 patienter i stedet for indlæggelse i Roskilde vil blive behandlet ambulant på Østerbro.

Når det tal er lavere, skyldes det, at afdeling M i Roskilde lægger op til gradvist at nedjustere antallet af indlagte patienter med 22 frem mod lukningen.

Og det skal ske ved, at man afviser nye patienter i en periode begyndende cirka fire uger forinden.

Lukningen bekymrer Jane Alrø Sørensen, som er generalsekretær i Bedre Psykiatri. Hun har ikke tidligere oplevet, at en hel afdeling holder ferielukket.

»Jeg bliver meget bekymret, for der er tale om meget syge og forpinte mennesker, der har ventet længe på at få dette tilbud. Man kan frygte for, hvad der sker, hvis de får et tilbagefald,« siger Jane Alrø Sørense til TV 2 Kosmopol.

Over for B.T. ryster Christine Dal, som er medlem af social- og psykiatriudvalget i Region Hovedstaden for Venstre, på hovedet.

Hun er en af de regionspolitikere, som altså nu bliver bedt om at tage indstillingen til efterretning.

»Det er voldsomt problematisk. Vi oplever problemet år efter år, og det er mangel på politisk styring,« siger Christine Dal og tilføjer:

»I stedet for at sætte os ned og diskutere, hvordan vi får løst udfordringerne, så sidder vi på møder og bruger alt for meget tid på at diskutere verdensmål og alt muligt andet,« tordner hun.

»Hvert år bliver vi lovet, at 'næste år er det bedre'. Og nu står vi så med problemet én gang mere. Vi svigter patienterne,« konstaterer Christine Dal desuden.

Hun kalder det 'en kerneopgave' at sørge for at sikre patienterne en ordentlig behandling, også i ferieperioder.

»Udfordringerne skyldes en udfordring med at rekruttere medarbejdere og et dårligt arbejdsmiljø, som gør, at man ikke kan fastholde medarbejderne. Der sker en stor udskiftning hele tiden, kan vi se,« siger Christine Dal.

Christine Dal, medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Venstre.
Christine Dal, medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Venstre.
Vis mere

»Men det handler også om, at der ikke er nok fokus på efteruddannelse og på både onboarding af nye medarbejdere og fastholdelse. Udskiftningen sker, fordi folk ikke er klædt på til opgaverne,« vurderer hun.

Nu vil Venstre i Region Hovedstaden have taget problematikken op, så det kan blive diskuteret, om det er ekstra midler eller noget andet, som er løsningen på problemet.

»Vi skal ikke stå med denne her problemstilling år efter år,« siger Christine Dal.

Det lyder umiddelbart dyrt?

»Det er med garanti dyrt. Men det handler også om styring, så det ikke kommer bag på ledelsen, at folk skal holde ferie. Vi må få nogle tal på bordet, så vi kan forholde os til det,« understreger Christine Dal.