Er det muligt at indrette sig med et o. k. liv på landet som enlig mor til fire, en lav husleje og et forsørgelsesgrundlag, der består af dagpenge, børnecheck, tilskud som eneforsørger, børnepenge fra faderen - og friplads til de små børns pasning? Ja - indtil nu, men i fremtiden bliver det langt sværere med VKO's genopretningspakke.

Har en 34-årig arbejdsløs kontorassistent grund til at være nervøs ved udsigten til, at dagpengene ryger og tvinger hende til at vælge mellem den lavere kontanthjælp og et job, hun overhovedet ikke er 'motiveret' til? Ja, for med halveringen af dagpenge-perioden presses ledige ud i noget, der kan være alt andet end ønskejobbet.

De to eksempler er hentet fra de seneste dages debat om virkningerne af VKO's dramatiske beskæringer af børnechecken og dagpengeperioden.

Mens DF's leder og fagforeningsbosserne skændes om, hvem der er tyve, og hvem der er pampere, må det konstateres, at 10 års borgerlig værdikamp er totalt kollapset. Hvis Venstre engang havde en ambition om at præge samfundet, så det blev anset for en helt naturlig værdi, at raske, yngre mennesker naturligvis skal forsørge sig selv og ikke indrette sig på et liv, der år efter år kun hænger sammen gennem strømmen af offentlige ydelser og tilskud, ja så har regeringspartiet fejlet fatalt.

Forsørgerkulturen er blevet holdt i live af, at Anders Fogh Rasmussen vidste, at han risikerede at miste magten, i det øjeblik han ikke længere lød som en socialdemokrat. Den byrde står hans efterfølger nu med.

VKO kan ikke kritiseres for at stramme op. Men for altid at have bildt vælgerne ind, at man ikke ville gøre det.

Man har forsømt at sige direkte til den 34-årige ledige, der nu mukker over at skulle tage et arbejde, hun ikke er 'motiveret' til, at selvfølgelig skal hun det. Og det har været perverst forbudt at antyde, at mænd og kvinder måske selv skal overveje, hvor mange børn de er i stand til at forsørge.

Grundlæggende er der kun basis for to anker imod opstramningerne, men de er til gengæld også alvorlige: Loftet over børnechecken får dramatisk betydning for mange familiers økonomi og skulle have været varslet adskillige år i forvejen - frem for at komme som en tyv om natten.

Dagpengeforringelserne kan ramme folk, der er oppe i 50' erne, helt urimeligt hårdt. De er ikke blot i lavere kurs på arbejdsmarkedet, men risikerer nu også at miste retten til efterløn. Den regning kan VKO ikke løbe fra, hvis man ikke kan sikre, at jobbene også er der.