Lyt til artiklen

Statskassen ser ud til at blive tilført færre penge end ventet som følge af elselskabers overnormale overskud.

Det kommer ikke til at lykkes at ramme elmarkedets mellemhandlere, der har hentet store overskud hjem under energikrisen, der blev udløst efter Ruslands invasion af Ukraine i februar sidste år.

Det erkender skatteminister Jeppe Bruus (S) over for mediet Finans.

»Det er ikke lykkedes at lave en model i forhold til mellemhandlerne, som vi kan anvende på nuværende tidspunkt,« siger skatteministeren.

Regeringen har længe ønsket at jagte overnormal profit i elbranchen, men fredag, hvor lovudkastet ifølge Finans sendes i høring, må Jeppe Bruus konstatere, at det ikke lykkes på alle fronter.

Samlet står danske energiselskaber til at skulle aflevere omkring 1,2 milliarder kroner af deres ekstraordinære indtjening til staten.

»De penge vil vi føre tilbage til forbrugerne i forbindelse med de forestående forhandlinger om inflationshjælp,« siger Jeppe Bruus til Finans.

EU besluttede i efteråret sidste år, at man ville regulere elselskabernes indtjening som følge af de overnormale profitter.

Dengang var det fremme, at det kunne give et tocifret milliardbeløb til statskassen i Danmark.

»Der er et stykke vej til de tal, som florerede i efteråret. Det medgiver jeg gerne,« siger Jeppe Bruus til Finans.

Skatteministeren oplyser, at fordi der er tale om en bred vifte af virksomheder, der tjener store summer ved at handle med strøm, har det været svært at finde en model for beskatning, der kan virke efter planen.

Over for Finans kalder SFs erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, det for »en falliterklæring«, at regeringen ikke har kunnet finde en løsning, der brandbeskatter elbranchens mellemhandlere.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, er også barsk i sin kritik.

»Det her er et kæmpe svigt af borgerne. Formålet med EU-aftalen var, at de selskaber, der har spundet guld på energikrisen, skulle betale nogle af de penge tilbage til borgerne, som har betalt en overpris for el og varme,« siger han i en pressemeddelelse.

»Men med regeringens forslag vil de fleste af de penge nu blive i lommerne på energiselskaberne. Det er faktisk en skandale.«

»Et bredt flertal i Folketinget har sagt, at vi skal omfatte mellemhandlerne. De har trukket milliarder op af borgernes lommer, men nu vil regeringen undtage dem fra indtægtsloftet. Det er uforståeligt.«

»Når det gælder olie- og gasselskaberne, vil regeringen lade dem slippe med at betale det såkaldte solidaritetsbidrag i 2023, selv om det også kunne opkræves for 2022, hvor de har tjent enorme summer,« siger Pelle Dragsted.

/ritzau/