Enhedslisten kræver minimumsrettigheder til ældre, men regeringen er tilsyneladende kun kommet med en hensigtserklæring. Derfor kan man stadig ikke enes om en finanslov for 2014.

Regeringen og Enhedslisten er mandag morgen stadig ikke blevet enige om næste års finanslov, og en af de store knaster er, hvorvidt der skal indføres minimumsrettigheder i ældreplejen eller ej.

Enhedslisten står stejlt på minimumsrettigheder for landets ældre i form af ret til bad to gange ugentligt, rengøring hver anden uge, en årlig hovedrengøring samt ledsagede gåture i det fri.

Regeringen har tilsyneladende blot tilbudt en hensigtserklæring om minimumsrettigheder til de ældre. Det er ikke tilstrækkeligt, mener regeringens parlamentariske grundlag.

»Vi gider ikke noget fluffy, »der kommer en god løsning i morgen«. Hvis jeg synes, det (udspillet red.) var godt og færdigt, så havde vi lavet en aftale,« sagde Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), til TV 2 News sent søndag aften.

I sidste uge udløb chancen for at få følgelovgivning til finansloven vedtaget, hvis den skulle på plads, uden at man skal indkalde Folketinget mellem jul og nytår. Det skyldes, at der ifølge Folketingets forretningsorden skal gå 30 dage, fra man fremsætter et lovforslag, til det kan tredjebehandles i salen.

Skal regeringen gøre sig forhåbninger om at få finansloven vedtaget i år, skal forslaget til en finanslov derfor fremlægges allersenest onsdag, hvis ikke regeringen de skal ud i en masse krumspring. Folketinget kan nemlig dispensere fra 30-dagesreglen, men det kræver et flertal på tre fjerdedele.

I princippet skal regeringen udskrive valg, hvis den ikke har en finanslov på plads inden nytår, men som nødløsning kan regeringen finde et flertal for en midlertidig bevillingslov, som det blandt andet skete ved for finansloven 2012 på grund af folketingsvalgkampen.