Forældrene til den grædende pige Scarlett i en viral video bør politianmelde Joachim B. Olsen, mener advokat.

Advokat Bjørn Elmquist er forarget over LA-politikeren Joachim B. Olsens udtalelser ovenpå en video, der er gået viralt, hvor den lille pige Scarlett græder, fordi hun får at vide, at hun ikke er dansk. Det er hendes far, der oprindeligt kommer fra Iran, som har produceret videoen, og Joachim B. Olsen kalder det en ’modbydelig mellemøstlig praksis’ at bruge børn på den måde, og derfor mener Bjørn Elmquist, at forældrene skal overveje at politianmelde ham for racisme.

»Han er ikke rigtig klog, når han siger sådan noget, og desuden er hele debatten forfejlet og hviler på forkerte præmisser. Det er nemlig ikke en lovgivningsopgave at vedtage, hvem der er dansk, og hvem der ikke er dansk,« siger Bjørn Elmquist, der også tidligere har været bestyrelsesformand i Amnesty International og bestyrelsesmedlem i Center for Menneskerettigheder.

»Forældrene skal politianmelde, hvis de føler sig stødt over det. Og jeg forstår godt, hvis nogle mennesker føler sig gået for nær af de (Joachim B. Olsens, red.) udtalelser.«

En video med børn, der får at vide, de ikke er danske, har fået debatten til at rase. Videoen er lavet, efter et flertal i Folketinget vedtog, at de er bekymrede over, at der i nogle boligområder bor 'flere indvandrere og efterkommere end etnisk danskere'. Den viser børnenes triste ansigter, når de får at vide, at de ikke er danskere.

Joachim B. Olsen har tidligere udtalt til BT, at det er en 'modbydelig mellemøstlig praksis' at bruge grædende børn for at vise, de er ofre.

»Det er ekstremt udansk, for der er det målet, der helliger midlet, hvor man bruger et individ og er ligeglad med, om barnet lider overlast,« siger han.

Ifølge Bjørn Elmquist kan de udtalelser være så racistisk betonede, at de kan være strafbare, og han anbefaler forældrene at lade det komme an på en prøve.

Han mener dog, at der i det danske retssamfund er en trist tendens, hvor politikerne sjældent får rejst sigtelse mod sig, når de kommer med hadske udtalelser.

»Hvis en person fra et mindretal skælder ud på politikerne, så er det oftere, de bliver sigtet og dømt, end politikerne bliver, når de skælder ud. Den udvidede ytringsadgang burde gå begge veje, fordi vores ytringsfrihed netop er opstået for at give lov til at kritisere magthaverne,« siger han.