Hvis du lærer, hvordan man lægger et regnskab, kan du til gengæld få et lån og starte din egen virksomhed. Sådan lyder tilbuddet fra Aarhus Kommune til dens arbejdsløse borgere.

Som den første kommune i landet gør Aarhus nu mikrolån til et fast aktiveringstilbud for en række af kommunens arbejdsløse socialt udsatte borgere.

- Det har vist sig at virke, og derfor vil vi gerne fortsætte den fornyende tankegang, siger beskæftigelseschef i Aarhus Kommune, Vibeke Jensen til Radio24syv.

To pilot-projekter har vist, at borgere på kontanthjælp, der først får undervisning i moms og regnskabssregler og derefter adgang til et rentefrit mikrolån på op til 30.000 kroner, har startet deres egen virksomhed op og er blevet selvforsørgende. Det fortæller Radio24syv søndag.

- Det er borgere, der har siddet fast i vores system og som ikke har kunne komme ud af forsørgelsessystem. Dem vil vi gerne prøve at gøre noget nyt for, siger Vibeke Jensen.

Indtil videre er to kontanthjælpsmodtagere blevet selvforsørgende ved at starte egen frisørsalon og rengøringsfirma. Og en række førtidspensionister er også delvist selvforsørgende ved blandt andet at sælge tøj til børn på nettet.

Endnu ikke-offentliggjorte beregninger fra Center for Alternativ Samfundsanalyse viser, at hvis blot én ud af 20 kontanthjælpsmodtagere gennemfører projektet og bliver selvforsørgende, så er alle lån og udgifter til samtlige 20 mikrolånere tjent hjem.

Ifølge analysen får kommunen nemlig et afkast på 700.000 kroner for hver kontanthjælpsmodtager, der er selvforsørgende efter fem år, i sparede kommunale ydelser.

- Det er ikke kommunekassen, der har drevet os, men vi ser selvfølgelig også positivt på den dobbelte effekt, at det hænger sammen for den enkelte og kommunen, siger Vibeke Jensen.

I følge professor John Andersen, der forsker i beskæftigelsespolitik ved Roskilde Universitet, bør flere kommuner gøre som Aarhus.

- Det er en god gevinst for samfundet og den enkelte, siger han til Radio24syv.

John Andersen afviser, at mikrolånene kan føre til unfair konkurrence mod andre iværksættere.

- Ikke i denne her model. Mikrolånene bliver delt ud efter præcise kriterier, blandt andet hvilket produkt der er tale om, så det tror jeg faktisk kun er et teoretisk problem.

Professoren mener, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen bør inddrage mikrolånsmodellen i sine reformer af førtidspension- og kontanthjælpssystemet.

- Regeringen har jo spillet ud med, at man skal se på de arbejdsløse under 40 år og skabe særlige udviklingsforløb, så færre af dem havner på permanent førtidspension. Der kunne mikrolån godt være en af de eksperimentelle metoder, man kunne tænke ind i sådan en reform for at få flere i arbejde, siger John Andersen.