Miljøet skal reddes, og folk skal flytte til landdistrikterne. Det mener folketingskandidat René Gade fra Alternativet, som vil opnå netop de mål ved at indføre gratis tog, busser og delebiler.

»Vi bliver nødt til at give folk en grund til at flytte til landdistrikterne og motivere folk til at transportere sig på en måde, der er så hensigtsmæssig som muligt for miljøet. Det kunne være ved at gøre den offentlige transport gratis og mere fleksibel, og indføre gratis deleordninger for el- og brintbiler,« siger han.

Ønsket om gratis og mere fleksibel kollektiv trafik og delebiler er dog kun en vision indtil videre, understreger René Gade, der stiller op i Vestjyllands Storkreds. Før visionen kan tænkes at få politiske ben at gå på, vil han afprøve den i en kommune.

»Det skal forsøges i en kommune, hvor folk flytter fra, og hvor den kollektive trafik ikke er fleksibel, i en flerårig periode. Så skal vi se, om det giver sorte tal på både den økonomiske, sociale og miljømæssige bundlinje,« siger René Gade.

Hans vision deles af Nikolaj Amstrup, der er folketingskandidat for Alternativet på Fyn.

»Min grundlæggende holdning som person og også som kandidat for Alternativet er, at jeg mener godt, at vi på sigt kan pejle hen imod at gøre offentlig transport gratis,« siger han til dr.dk.

Det er ikke Alternativets partipolitiske plan at gøre det gratis at tage med offentlig transport. Partiet ønsker at sænke priserne - ikke at fjerne dem.

René Gade mener dog, at det er nødvendigt helt at fjerne priserne i en periode for at gøre sig nogle erfaringer.

»Alternativet vil sænke priserne på offentlig transport og kombinere det med større fleksibilitet. Men for at få det fulde perspektiv af, hvad en prissænkning kan bidrage til, er man nødt til at gå hele vejen og fjerne priserne i et afgrænset pilotprojekt,« siger han.