Medicinalfirmaet GE Healthcare har holdt alvorlige bivirkninger ved et medicinsk præparat skjulte for danske læger og myndigheder. I dag er cirka 100 patienter blevet ramt af alvorlig sygdom og 50 af dem er døde. Det skriver B.T. tirsdag.

Det drejer sig om produktet Omniscan, der er et kontrastmiddel, som sprøjtes ind i kroppen på patienter, der skal røntgenfotograferes. Omniscan har vist sig at kunne påføre patienter med svage nyrer den stærkt invaliderende og ofte dødbringende sygdom, nefrogen systemisk fibrose (NSF). Der er ingen behandling.

B.T. er i besiddelse af dokumenter fra det amerikanske advokatfirma "The John Restaino Law Firm", som dokumenterer at GE Healthcare i 1989 og 1992 udførte forsøg med rotter og kaniner. De ellers raske dyr blev syge af produktet, skriver B.T.

I 1994 blev der også lavet forsøg, der viste at det giftige tungmetal gadolinium, der findes i Omniscan, frigives i kroppen et stykke tid efter indsprøjtning. Patienter med svage nyrer risikerer at få NSF, da de ikke kan udskille Omniscan hurtigt nok.

Da danske læger skulle udføre forsøg med Omniscan på nyresyge patienter i 1997, så fik de intet at vide om hverken dyreforsøg eller at tungmetallet kunne slippe ud i kroppen.

- Hvis vi var blevet præsenteret for de oplysninger, som var tilgængelige i 1997, så havde vi aldrig lavet forsøg på danske patienter, siger professor i Radiologi ved Københavns Universitet, Henrik. S. Thomsen, som var en af de to danske læger, der udførte forsøg med Omniscan på nyresyge patienter.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen er også i besiddelse af de nye oplysninger.

- Jeg er dybt chokeret. Det er ondsindet. Når man på den måde sætter penge højere end de patienter, som man skal behandle, så er det fordi, firmaet har onde hensigter, siger hun.

Hun vil nu rejse sagen politisk og arbejde for at noget lignende aldrig sker igen.

GE Healthcare svarer skriftligt til B.T., at de mener at produktets fordele opvejer ulemperne.