En march fra Viborg til København for at skabe mere opmærksomhed på krigsveteraner endte torsdag på Christiansborg. Forsvarsministeren melder, at man i efteråret vil tage emnet op i forligskredsen for at støtte og anerkende veteranerne.

Fødderne er ømme og benene trætte. Torsdag endte to krigsveteraner deres opmærksomhedsmarch, der bragte dem fra Viborg til Christiansborg for at skabe mere bevågenhed om hjælpen til danske krigsveteraner.

»Det er vigtigt, at der bliver holdt kog i den her sag. I mange år har det været tabubelagt at sige, at man er psykisk syg, det er det ikke mere. Så nu er det vigtigt, at vi også holder fast i, at der skal ske noget. Så da jeg blandt andet skrev til Lene Espersen (forsvarsordfører for de Konservative, red.) for at holde hende ved ilden, og jeg fik svaret, at man ser på det, tænkte jeg, at nu går jeg kraftedeme til København og fortæller det,« siger krigsveteran Jan Petersen, der er idemanden bag marchen.På turen fik Jan Petersen følgeskab af en anden Balkan-krigsveteran, Lars Esbensen, der på egen krop har mærket, »hvordan systemet svigter«.

»Jeg får den højeste dosis medicin, man kan få til at sove på. Min sag har været tre år undervejs, og det, mener jeg, er et tegn på, at der kan gøres noget mere,« siger han.

Helt konkret mener krigsveteranerne, at man fra statens side kan sørge for, at der kommer kortere sagsbehandlingstider, øge midlerne til at hjælpe de psykisk syge veteraner, der lider af posttraumatisk stresslidelse (PTSD), og så skal der være bedre hjælp til, at de hjemvendte soldater kan få et sted at bo.

»Når man kommer hjem, bliver man henvist til, at man kan finde et sted at bo i Tingbjerg, som jo er en bydel, der er præget af meget uro og utryghed. Og det er ikke, hvad man behøver, når man kommer hjem fra krig. Der mener vi, at der er behov for, at der kommer en veteranpolitik kombineret med nogle fagfolk, der kan tage sig af de her sager på fuld tid,« siger Benjamin O. Yeh, der også er krigsveteran fra Balkan, og tilføjer: »Staten svigter, de efterlader veteranerne alene og uden hjælp. Og er der en ting, man lærer som soldat, er det, at man aldrig nogensinde efterlader sine kammerater, og det, vi oplever, er, at systemet lader veteranerne i stikken, når hjælpen udebliver«.

Fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S) lød meldingen onsdag i et Folketingssvar, at: »Det er vigtigt for mig, at vi anerkender og støtter vores veteraner. Vi skal sørge for, at de soldater, som vi sender ud, får ordentlige vilkår, når de vender hjem«.

Forsvarsministeren understreger, at støtte og anerkendelse til veteranområdet vil blive et emne, som forligskredsen vil drøfte i løbet af efteråret.

Meldingen kommer i kølvandet på, at Information torsdag skrev, at det samlet set har været nødvendigt at øge kapaciteten med 86 procent på to af de specialiserede enheder, som regionerne har oprettet til hjælp for de hårdest ramte veteraner i Aarhus, Odense og København.

Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital havde forventet at skulle behandle 20 personer årligt, men har opjusteret tallet efter at have behandlet 56 personer i 2012. I Region Midtjylland har det ifølge Informations oplysninger været nødvendigt at øge antallet af behandlingsforløb fra 33 til 43, og samme udvikling gør sig gældende for Nordjylland.