Det er for ambitiøst at sikkerhedstjekke 25.000 soldater fra Nationalgarden inden indsættelsen af Joe Biden på onsdag. Det er ifølge B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, stemningen i USA netop nu.

I de her dage ankommer flere tusinde soldater fra Nationalgarden til Washington DC, og i takt med, at de ankommer til den amerikanske forbundshovedstad, bliver deres baggrund og færden tjekket.

FBI frygter nemlig, at indsættelsen af Joe Biden som præsident på onsdag kan ende i et attentat fra egne rækker.

Men med blot to dage til selve indsættelse står FBI over for en enorm opgave, som er meget ambitiøs og nok også for ambitiøs, fortæller Jakob Illeborg:

»I dag har Jeremy Bash, der er en anerkendt sikkerhedsanalytiker herovre, været ude at sige, at opgaven med at sikkerhedstjekke soldaterne er for ambitiøs.«

For FBI kan altså ikke nøjes med at tjekke soldaternes færden og adfærd én gang:

»Allerede nu er der ankommet flere tusinde soldater hertil og de skal sikkerhedstjekkets, ikke bare én gang med flere gange. Det er altså et kæmpestort arbejde,« fortæller Jakob Illeborg.

Det amerikanske sikkerhedsapparat er nu også ude med en meget sjælden anbefaling om, at indsættelsen af Joe Biden afholdes indendørs.

Generalstaben i USA minder soldater i alle værn om, at militæret skal forsvare landets forfatning. Der er ikke plads til ekstremisme i militæret, lyder det.
Generalstaben i USA minder soldater i alle værn om, at militæret skal forsvare landets forfatning. Der er ikke plads til ekstremisme i militæret, lyder det. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vis mere

»Det er ikke sket siden 1984, hvor Ronald Reagan skulle indsættes som præsident, at man har afholdt det indendørs. Men ved at rykke indsættelse indendørs kan man bedre holde styr på, hvem der er til stede,« forklarer Jakob Illeborg.

Meldingen fra Joe Bidens administration er dog, at man vil afholde indsættelsen udendørs som planlagt. Dog er der heller ikke kommet nogen melding om, hvordan det går med sikkerhedstjekket af de mange tusinde soldater.

Uanset hvad er det en svær situation, som amerikanerne står i:

»Det er fuldstændig uhørt, at man tjekker ens egne soldater. Det er et tegn på, at det amerikanske demokrati er under et hårdt pres. Det er meget skrøbeligt for demokratiet,« siger Jakob Illeborg.