Lyt til artiklen

Hvem er SF-formanden med den skarpe tunge og den drengede charme? Få svaret i disse 25 punkter

Et gammelt ord siger, at man skal tale pænt til dem, man møder på sin vej op. For man møder dem igen på vej ned.

Måske huskede Villy Søvndal dette gamle råd, da han i mandags åbnede avisen og så, at SF for første gang i partiets 49-årige historie er større end Socialdemokraterne.

Mens Helle Thorning-Schmidt kaldte det for en møgdag, undlod SF-formanden klædeligt at falde for fristelsen til at hovere.

Han ved, at det hurtigt kan gå den anden vej. Som det skete for Helle Thorning-Schmidt med sin 'jeg kan slå Anders Fogh'-retorik i foråret 2005, Marianne Jelveds statsministerdrømme i foråret 2006 og Ny Alliances 'nok er nok' i foråret 2007.

Ingen tvivl om at foråret 2008 tilhører Villy.

De seneste uger er han braget igennem mediemuren med sin nye kurs over for islamisme, ytringsfrihed og integrationsproblemer blandt indvandrere.

Men hvem gemmer sig bag Villys drengede charme og hans altid veloplagte og rappe replik? Her har du 25 små og store hemmeligheder om Villy Søvndal, som du sikkert ikke har hørt før.

Hvem er SF-formanden med den skarpe tunge og den drengede charme? Få svaret i disse 25 punkter
1 Villy skal giftes med sin Laila (billedet). I øvrigt for anden gang, men parret har ikke sat nogen dato på. Villy er på det seneste kommet i tvivl, om det er en god idé at vælge den lokale Skt. Nikolaj Kirke i Kolding igen. Her er præsten nemlig den samme som sidst. Og han havde jo ikke nogen heldig hånd, har Villy spøgefuldt sagt.

2 Han blev i 1982 medlem af Kolding byråd med 51 personlige stemmer. Da han stoppede i byrådet i 1994, havde han flere personlige stemmer end borgmesteren.

3 Går altid i træsko derhjemme i Sdr. Bjert ved Kolding, når han holder fri.

4 Bliver utilpas, hvis et møde trækker i langdrag og truer med at gå ud over hans spisetider. Villys maveur reagerer fuldstændig præcist og slår alarm hver dag klokken 12 og igen klokken 18. Det har hans partifæller efterhånden lært at leve med.

5 Er blevet kaldt mange navne. Først Røde Villy. Senere blev han kaldt Den Store Søvngænger. Senest har en egyptisk avis kaldt ham Filli Safendal. Søvngængeren har omgående krævet et dementi.

6 Slapper bedst af med hjemmesysler så som at vaske gulv og støvsuge. Som dreng var han dog ikke meget for praktisk arbejde. Ville hellere lave lektier end hakke roer.

7 Spillede i sin ungdom håndbold på højt klubniveau. Havde gerne spillet foldbold, men den sport blev i det indremissionske miljø, han voksede op i, anset for at være syndig.

8 Villy er vild med New York, som han har besøgt syv-otte gange. Han elsker at ose rundt på etniske restauranter og skumle jazz-klubber. Byens fredelige blanding af mange nationaliteter tiltaler ham .

9 Han er et kendt ansigt på alle Københavns tapasrestauranter. Lærte at sætte pris på det gode spanske køkken, da han i 70’erne rejste rundt i Latinamerika.

10 Hans store politiske forbillede er Nelson Mandela. Blandt danske borgerlige politikere respekterer han Fogh for sine retoriske evner og Jens Rohde for sin frækhed.

11 Snupper gerne sin guitar og synger for i et festligt lag. Repertoiret består udelukkende af folkeviser og tyske Wolf Biermann-protestsange, der krydres med finurlige tekster af Halfdan Rasmussen.

12 Har ingen bøger liggende på natbordet. 'Jeg falder i søvn med det samme', har han forklaret. Men havde dog Peter Øvig Knudsens to bøger om Blekingegadebanden og en biografi om den gamle cubanske frihedshelt Che Guevara med på vinterferie til Gran Canaria.

13 Villy er holdt op med at ryge på sit enkeltmandskontor på Christiansborg, selv om han i princippet gerne må. Nu ses han ofte i en rygekabine betænkelig tæt på Dansk Folkepartis gruppeværelse eller stående ude i kulden foran Borgens hovedtrappe.

14 Da han kom i Folketinget i 1994, nægtede han i lighed med Ole Sohn, Anne Baastrup og Aage Frandsen at tilslutte sig en bestemt fløj i det dengang opsplittede parti. De blev hånligt kaldt for sumpen. I dag styrer sumpen partiet.

15 Han fik epilepsi som 18- årig. Dog kun i en mild form, og han har ikke haft behov for at tage medicin siden han var 20 år.

16 Hans yngste søn Mads på 14 skal konfirmeres i maj. Sammen med Laila har han også datteren Anna Sofie på 18 og Asbjørn på 16. Villy bytter jeans med sine sønner, når hans egne er slidt igennem. Arver gerne drengenes aflagte skjorter og bukser. 17 Fortæller gerne, at han i dag spiller en del fodbold på Sdr. Bjert Old Boys hold, som træner hver lørdag. Han har imidlertid ikke været på banen i to år på grund af en usædvanlig genstridig fiberskade.

18 Villy er husmandsøn fra Linde mellem Struer og Holstebro. To af hans brødre, Bent og Eigil, blev sendt ud at tjene, da de var ni og 11 år, og de er i dag landmænd. Hans tredje bror startede også som landmand, men skiftede i år 2000 spor og blev bedemand. Storesøsteren Linda er skolelærer lige som Villy. Hans far Peter døde i 1996. Moren Agnes lever endnu og bor på plejehjem.

19 SF-formanden har altid haft en sikker stemme i Laila. Hun satte også sit kryds på Villy i den lange periode, da de ikke var sammen. Laila er dog ikke medlem af SF.

20 Har på 14. år orlov med pensionsrettigheder fra lærerjobbet ved Kolding skolevæsen

21 Solgte sin Rover - til fordel for en Fiat - Panda med den klausul, at den nuværende ejer stiller bilen til rådighed, hvis Fogh siger ja til Villys stående invitation om at køre en tur i bilen. Klausulen er endnu ikke blevet brugt.

22 Som barn led Villy af mørkeræd i svær grad. Han delte værelse med Linda og Frits og nægtede at sove i den øverste køje, fordi det gav den længste vej hen til lyskontakten ved døren. De to måtte love ikke at skræmme ham med farlige lyde. 'Men vi kunne ikke dy os', siger Frits.

23 Man skal ikke vente at se Villy Søvndal række ud efter statsministerposten, selv om partiet fortsætter sin enorme fremgang. Til folk i SF-gruppen har han sagt, at man skal være ydmyg over for succesen. SF vil fortsat pege på Helle Thorning-Schmidt, så længe hun er formand for Socialdemokraterne.

24 Sommerfesten hos Villy er årets store begivenhed. Familien omfatter 60-70 mennesker, og man starter med at grille i haven. Et fast punkt i løjerne er også, at alle går til stranden og bader.

25 Mange SF’ere troede slet ikke på Villy, da han blev formand i 2005. Til trods for at han vandt urafstemningen i partiet ganske suverænt, opfandt skeptikerne sloganet 'Goddag til Villy, goddag til spærregrænsen'.Kritikken forstummede hurtigt. Ved valget i november sidste år blev partiet fordoblet og fik 23 mandater.