Stød til. Hvorfor nøjes med at sænke skatten til 40 procent, når man rask væk kan sætte den helt ned til 20 procent?

Hvis det står til Liberal Alliances spidskandidat i Københavns Omegns Storkreds, tidligere kuglestøder Joachim B. Olsen, så skal skatten endnu længere ned end de 40 pct., som hans eget parti arbejder for.

- Personligt så jeg da gerne, at skatten var lavere. Men det her er jo en alliance af socialliberale og liberalister. Nogle vil så gerne stoppe ved 40 pct. i skat, andre vil gerne gå endnu længere ned, men vi er enige om, at nu kører vi i én retning, siger han til Ritzau.

Joachim B. Olsen bliver efterfølgende spurgt, om en grænse på 20 pct. i skat ville passe ham bedre. Og den idé har han ’som udgangspunkt ikke noget imod’, så længe man kan ’finansiere det helt basale i et samfund som politi og domstole’.

Vi skal arbejde mere

Den 34-årige politiker mener, at det nuværende skattetryk skader Danmarks velstand.

- Når man beskatter så hårdt, så er der en masse mennesker, der vælger at holde fri i stedet for at arbejde. Og vi står over for en demografisk udvikling, hvor en masse mennesker er på vej ud af arbejdsmarkedet, og hvor vi har brug for, at en masse mennesker arbejder mere. Derfor skal alle værktøjer, som kan øge arbejdsstyrken, tages i brug. Og dér er en lav skat ét af dem, siger han til B.T.

Med en skat på 20 pct., hvad skal det offentlige så ikke finansiere?

- Vi skal have et politi til at beskytte os, og vi skal have nogle domstole til at sørge for, at forbrydere bliver dømt. Det er det helt grundlæggende i en stat. Alt andet du bygger på, det er et politisk valg, som man tager, men det er jo ikke nødvendigt for at have et retssamfund, siger Joachim B. Olsen.

- Det er jo ikke nogen naturlov, at hospitaler skal være offentlige, eller at skoler skal være offentlige.

Større opsparing

Kan man sikre de svageste i samfundet, som man kan nu, med så lav en skat?

- Det kan man selvfølgelig. Folk kan godt sikre sig selv. Har du en lavere skat, så har du også en mulighed for en større opsparing, siger han.

Men er det muligt at være så lige, som vi er i dag, med en skat, der er så lav?

- Nej, det ville det nok ikke være. Men det betyder ikke, at folk bliver fattigere. Det kan godt være, der vil blive større forskel på rig og fattig, men hvis de laveste indkomster stadig bliver rigere, så er det stadig en fordel. For mig er lighed ikke et mål i sig selv, siger Joachim B. Olsen og understreger, at Liberal Alliance ikke går til valg med 20 pct. i skat som mål.

- Det er et moralsk problem, at så mange mennesker lever af andres penge. Det er ikke en situation, som er ønskværdig. Det er ligesom det, jeg anfægter. Man hører kun ’velfærd, velfærd, velfærd’, men velfærdsstaten har også nogle bagsider.