Med en studentereksamen og et år som efterskolelærer i bagagen bliver 20-årig radikal tingets yngste medlem.

Den 20-årige Jeppe Mikkelsen fra Østjylland bliver Folketingets yngste nyvalgte medlem. Han er valgt på det yderste mandat for De Radikale, der fik tre mandater valgt i Østjyllands Storkreds.

Jeppe Mikkelsen deltager lørdag middag i sit første møde i den stærkt udvidede radikale folketingsgruppe på Christiansborg. Den får 17 medlemmer.

- Det bliver rigtig stort. Jeg fik først beskeden om at jeg var valgt klokken 18 fredag aften, og jeg har endnu ikke fundet et sted at sove i nat, fortæller Jeppe Mikkelsen.

Han tog studentereksamen i 2010 og har i et års tid arbejdet som lærer på Vandel Efterskole ved Billund og undervist i engelsk og samfundsfag - samt i halvmaraton.

Jeppe Mikkelsen har som mærkesag, at der skal satses benhårdt på uddannelse og forskning. Men selv har han ingen uddannelse ud over sin studentereksamen.

- Jeg lever i en drøm lige nu. Nu må tiden vise, hvad der skal ske. Om jeg eventuelt kan starte lidt uddannelse ved siden af, siger Jeppe Mikkelsen.

Det yngste folketingsmedlem har været radikal ungdomspolitiker siden han var 16 år.

Det hidtil yngste folketingsmedlem, der nogensinde er valgt, var Karina Sørensen valgt for Dansk Folkeparti i 2001. Hun var da kun 19 år og syv måneder.

En anden, der endnu ikke var 20 år, inden hun blev valgt, var Pernille Forchhammer fra Socialdemokraterne. Det skete ved valget i 1987.

Blandt mere kendte nyvalgte, unge MF'ere er Connie Hedegaard (K) på 23 år og tre måneder i 1984, og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) på 23 år og otte måneder i 2007.

/ritzau/