En folkeskolelærers Facebook-opslag bliver lige nu delt flittigt, efter tre af hendes elever fra en 8. klasse har fået en skarp afvisning på et interview fra Dansk Folkepartis folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth.

De tre elever ville interviewe DF’eren om apartheid, som de skriver en projektrapport om, på den baggrund, at han tidligere har været dømt for racisme. Og det har fået Kenneth Kristensen Berth til at svare på sådan en måde, at læreren, Charlotte Studtmund Klausen, har sat sig til tasterne på Facebook og beskrevet episoden.

I skrivende stund er opslaget blevet delt mere end 2.500 gange på det sociale medie.

I opslaget, som du kan finde i sin fulde form herunder, kan man læse, at Charlotte Studtmund Klausen er noget forundret over Kenneth Kristensen Berths svar på de 14-årige pigers spørgsmål til folketingspolitikeren i forbindelse med deres opgave i en emneuge om apartheid.

’Jeg godkendte deres sobert og forsigtigt formulerede skrivelse til ham og håbede på, han ville kunne nuancere deres opfattelse af, at en tidligere racismedømt pr. definition er inkarnationen af alt "ondt", herunder tilhænger af racesegregation. KKB valgte i stedet at demonstrere sin disrespekt for folkeskolelærere således:’ Skriver læreren.

'Mange folkeskolelærere laver de mest bizarre projekter'
Og hun giver selv en lille prøve på, hvad han svarede de tre piger på 14 år.

'(.....) Jeg er klar over, at mange folkeskolelærere laver de mest bizarre projekter, men hvis en lærer rent faktisk har anerkendt denne plakat som værende genstand for en projektopgave under det overordnede tema "apartheid", så må jeg sige, at pågældende lærer bør have sine skolepenge tilbage. Jeg har ganske enkelt aldrig kendt mage. (......) I lyset af ovenstående vil jeg afstå fra at besvare jeres spørgsmål, medmindre jeres underviser er i stand til at forklare mig, hvordan vedkommende mener, at den pågældende plakat falder ind under temaet "apartheid".'

Og det mener Charlotte Studtmund Klausen ikke er okay.

'Fejlagtige gisninger'
I opslaget skriver hun nemlig, at han foretager ’fejlagtige gisninger om, hvad der ligger til grund for henvendelsen’.

I samme ombæring undrer hun sig over, at Kenneth Kristensen Berth ikke blot svarer pigerne, så han kan få afklaret, hvad der reelt ligger til grund for deres mail til ham – ligesom hun mener, at et svar fra politikeren kunne være med til at aflive eventuelle myter og forestillinger om ham selv og Dansk Folkeparti, som eleverne kunne have.

Samtidig skoser hun folketingsmedlemmet for at slå alle folkeskolelærere over en kam, når han skriver ’ mange folkeskolelærere laver de mest bizarre projekter’.

Men kritikken fra læreren er Kenneth Kristensen Berth langt fra enig i.

Foto: ft.dk
Vis mere

'De tror, jeg går ind for apartheid. Og det gider jeg ikke finde mig i'
Han mener, at henvendelsen fra de tre 14-årige skoleelever, som er godkendt af deres lærer, er behæftet med fejl.

Og så er han vred over den måde, som de tre skoleelevers henvendelse, ifølge ham selv, hentyder, at Dansk Folkeparti er enig i apartheid-politikken fra Sydafrika i sidste århundrede.

»Jeg har skrevet en mail til hende og svaret på det opslag, som hun har lagt på Facebook. Her beder jeg hende rette opslaget, som ikke er sandfærdigt, lige som hun udelader nuancer. De tre elever henvender sig til mig, da de tror, jeg går ind for apartheid. Og det gider jeg ikke finde mig i. Men det er ikke elevernes skyld. Det er deres lærers. Og det er også derfor, jeg svarer hende,« siger Kenneth Kristensen Berth til BT.

»Jeg vil ikke nedværdige mig selv til at svare elever på et spørgsmål, der sætter Dansk Folkeparti og mig i samme bås som apartheid. Det er forrykt og fortjener ikke et svar. Desuden har læreren ikke gjort sit hjemmearbejde, når hun kan lade sine elever sende en mail til mig, hvor de skriver, at jeg har været i fængsel for racisme. Det er usagligt, når det ikke er sandheden,« siger Kenneth Kristensen Berth, der tilbage i 2003, sammen med tre andre fra Dansk Folkepartis Ungdom, blev idømt 14 dages betinget fængsel i Østre Landsret for overtrædelse af racismeparagraffens stk. 2 om ’propagandavirksomhed’ i forbindelse med en annonce i bladet Studiemagasinet med teksten ’ Massevoldtægter, Grov vold, Utryghed, Tvangsægteskaber, Kvindeundertrykkelse, Bandekriminalitet: Det er, hvad et multietnisk samfund tilbyder os.’

'Det er sindssygt, at en lærer kan godkende sådan noget'
»Jeg svarer normalt altid på henvendelser fra skoleelever. Men det er sindssygt, at en lærer kan godkende sådan noget. Det virker for mig som om hun nu med Facebook-opslaget, er ude i en eller anden form for selvpromovering. Men så burde hun melde sig til et eller andet treality-program,« siger Kenneth Kristensen Berth.

BT er i besiddelse af mailkorrespondancen mellem de tre 14-årige piger, deres lærer og Kenneth Kristensen Berth.

Herunder kan du læse de tre 8. klassespigers mail til Kenneth Kristensen Berth og selv vurdere, om spørgsmålet er helt fint eller om det er over stregen.

’Hej Kenneth Kristensen Berth
Vi er tre piger fra Hvinningdalskolen og i denne uge har vi projektuge om apartheid.
I 2001 lagde Dansk Folkepartis Ungdom en annonce i bladet Studiemagasinet, hvor der var en tekst der kritiserede mennesker der har en anden etnisk baggrund end dansk.
Senere kom du og nogle andre medlemmer af DFU i fængsel pga. annoncen.
Har du stadig den samme holdning, som du havde dengang?
Kunne du tænke dig at svare på nogle få spørgsmål omkring det?
Med venlig hilsen’

Her har BT valgt ikke at udgive de tre pigers navne.