Statsministeren erklærer sig klar til at blive afhørt af en kommission, der skal granske Skats skandaler.

København. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil hellere kigge fremad end bagud, når det kommer til skandalerne i Skat. Men regeringen accepterer, at et flertal efterlyser en undersøgelseskommission.

Efter spørgetimen i folketingssalen besvarede statsministeren spørgsmål fra pressen.

Spørgsmål: Er du tilfreds med udsigten til en undersøgelseskommission?

- Det er fint nok at få kastet et blik i bakspejlet. Jeg synes jo, hovedfokus skal være at kigge ud af forruden.

- Den tillid, der er tabt, skal genoprettes. Og det gøres allerbedst ved, at Skat kommer til at fungere. Det er derfor, vi investerer syv milliarder kroner i Skat og ansætter 1000 nye medarbejdere.

Spørgsmål: Du var bannerfører for strukturreformen, der flyttede inddrivelsen af skat fra kommunerne. Betyder det, at du har et personligt ansvar for det, der er sket i Skat?

- Vi har alle et ansvar for de beslutninger, vi træffer. Det siger sig selv.

Spørgsmål: Så du erkender, at den strukturreform, som du stod i spidsen for, har en del af skylden for, at det har stået så galt til i Skat?

- Jamen, det er - med al respekt en lidt firkantet måde at spørge.

- Det er derfor, det er fint nok, at vi får en undersøgelseskommission. For jeg abonnerer altså ikke på det synspunkt, at alt i Skat er en skandale. Vi har alle et ansvar for at få nuancerne med.

Spørgsmål: Er du bekymret for, at nogle af dine ministre kan vise sig at bære ansvaret?

- Nej, jeg er overhovedet ikke bekymret. Ikke over andet end, at hvis det, at man nu kigger i bakspejlet, forhindrer, at man bruger tid nok på at kigge ud af forruden.

Spørgsmål: Risikerer en kommission ikke at være spild af penge, hvis du siger, at I allerede har draget den læring, der var at drage af sagen?

- Det kan man jo gøre op, når man om et par år får en rapport.

- Jeg tror, at noget af det, som en rapport vil afdække, det er ting, som vi allerede har handlet på. Men jeg kan ikke på forhånd konkludere, hvad kommissionen vil nå frem til.

Spørgsmål: Indtil i går aftes mente regeringen ikke, at en kommission var en god idé. Vil det sige, at du i virkeligheden er blevet presset til det?

- Jeg tager det helt stille og roligt.

- Der er blevet gnavet i tilliden, og det er det, der har fået et stigende antal politikere også i mit eget parti med Carl Holst til at sige, om vi ikke skal kigge på det her. Og fint nok det gør vi så.

Spørgsmål: Har du ordentligt styr på dit parlamentariske grundlag?

- Ja, altså men jeg skal jo ikke have styr på nogen.

Spørgsmål: Men er det ikke overraskende, at DF og S sender en fælles pressemeddelelse?

- Da ikke hvis de har det synspunkt i fællesskab det er da en meget almindelig måde at kommunikere på.

Spørgsmål: Har du set det før?

- Om jeg har set en pressemeddelelse før? Jeg har set masser af pressemeddelelser.

Spørgsmål: Eksperter advarer mod, at kommissionen kan sætte oprydningsarbejdet i stå i en længere periode. Frygter du også det?

- Det er i hvert fald vigtigt, at man holder fokus. Vi har ikke været de første til at foreslå en kommission men det er fair nok, at den kommer.

- Når vi ikke har været de første, så er det fordi, vi synes, det vigtigste er at få tingene til at fungere fremover.

Spørgsmål: Hvad skal konsekvensen være, hvis nogle af dine partifæller viser sig at have et hovedansvar for miseren?

- Det er et spørgsmål, man ikke kan svare på. Nu skal vi først finde ud af, hvad der skal fokuseres på, og så skal kommissionen arbejde og drage konklusioner. Så kan vi snakke om det til den tid. Der går nok et par år.

Spørgsmål: Overhørte du som finansminister advarsler om, at tingene ikke fungerede?

- Vi har jo handlet, som vi synes, vi skulle handle i situationen.

- Så sker det fra tid til anden, at forudsætninger brister eller tingene udvikler sig anderledes end forudset og så justerer man sine beslutninger.

- Hvis der er noget i relation til beslutninger, jeg har truffet, ser jeg frem til at stille det til rådighed for kommissionen. Så skal jeg formodentlig afhøres, og så bliver jeg det, og så kan vi vende tilbage til det om et par år.

/ritzau/