Lyt til artiklen

De sidste 6 dage har der være live stream af poker fra Barcelona og ofte sidder man og tænker om spillerne bluffer eller ej. Jesper Bergstrøm er ekspert i kropssprog og giver nedenfor nogle bud på hvad man egentligt bør kigge efter når man spiller poker face to face.

I alle face to face situationer, gør det sig gældende, at 93% af den måde vi kommunikerer følelser på, er alt andet end det vi siger. Det er måden vi bruger stemmen på og de signaler vi sender med vores krop.

Hvad enten man arbejder med forhandling, afhøring eller spiller poker, så er størstedelen af vores kropssprog ubevidst, dvs. lige meget hvor meget du tænker over dit kropssprog, så vil der være situationer hvor du ikke er bevidst om hvad du gør.

I poker er de fleste spillere meget dygtige til at bluffe og kender vigtigheden af at opstille et pokerface i afgørende situationer. Men lige hvor dygtige mennesker er til at bluffe, så vil der altid være lækager i kroppen, dvs at kroppen viser noget andet end det vi siger når vi lyver eller bluffer.

Her kommer et par gode råd du kan være opmærksom på når du spiller poker, der kan indikere bluff eller nervøsitet:

1. Vær opmærksom – først og fremmest skal du være opmærksom på hvad modspillerne gør med kroppen, hænder og ansigt. Ved at fokusere på dette vil du hurtigt opdage små tegn og signaler.

2. Du skal finde en baseline – en baseline er modspillerens ”normale” kropssprog. Dvs hvordan er personens kropssprog når de er afslappede. Når du har fundet personens baseline, så kan du også se når de afviger fra baseline. Du skal altså have noget du kan sammenligne med. Du skal være opmærksom på deres mimik, skuldre, håndbevægelser, energiniveau og hvilken vej overkroppen vender. Og hvis du kan komme til det så hold godt øje med deres fødder.

3. Smil – et falsk smil sker kun om munden og personen smiler ikke med øjnene. Et falsk smil kommer og går hurtigt. Et ægte smil kommer langsomt og går langsomt.

4. Adamsæblet – ved nervøsitet synkes oftere end normalt og kraftigere.

5. Blinkraten – normal blinkfrekvens er mellem 8-15. Hurtigere blinken kan indikere nervøsitet.

6. Hånd til ansigt – et typisk tegn på nervøsitet og løgn er når personen tager hånden hyppigt til ansigtet. Bill clinton tog sig mere end 26 gange til ansigtet da han benægtede at have haft sex med Monica Lewinsky.

7. Pupillerne – når mennesker tænker på noget godt eller har det godt så forstørres deres pupiller med ca fire gange. Så hvis pupillerne pludselig bliver større kan det indikere en god hånd.

8. Foragt – når en person føler sig bedre end dig eller ser ned på dig. Denne følelse ses ofte når mennesker lyver og kan ses ved at de kun smiler med den ene mundvig (skævt smil).

9. Skulderløft – når mennesker trækker svagt på begge eller kun den ene skulder når de siger noget. Dette ses ofte hos løgnere.

10. Ja/nej hovedbevægelser – det kan være tegn på løgn hvis der ikke er sammenhæng mellem det de siger og hvad de gør med kroppen. Ex hvis man ryster på hovedet mens man siger ja eller nikker når man siger nej.

11. Stemmeleje – når mennesker lyver eller bluffer vil man ofte høre at deres stemmeleje bliver svagere. Altså at de svarer lavere en de normalt taler. Dette er hjernens forsøg på at holde ordene tilbage.

Husk altid at aflæse kropssprog ud fra den rette kontekst. Så hvis en anden poker spiller klør sig på næsen, så er det ikke ens betydende med at de lyver…det kan jo være at næsen klør.

Jesper Bergstrøm
Specialist i kropssprog
www.jesperbergstrom.com