Det er godt at tænke over tingene. Men tager tankerne magten fra dig, skal du stoppe dem. Ellers er du i fare for at blive både stresset og deprimeret.

Kender du det, at du har oplevet noget ubehageligt. Det kan være en konflikt, kritik eller uretfærdighed. Tankerne kværner rundt i hovedet på dig med spørgsmål, der trækker i dig som magneter: ’Hvorfor sagde han det?’. ’Hvad mente han?’. ’Hvordan skal det gå?’

I et forsøg på at regne gåderne ud deltager du livligt i debatten i dit eget hoved. Men svarene udebliver, og efter nogle dage må du erkende, at dine daglange grublerier kun har medført håbløshed, mentalt fravær – og ingen løsninger.

Det er der en god grund til. Lange debatter inde i hovedet er den største kilde til stress, angst og depression. Ikke i små mængder, selvfølgelig – men hvis dine dialoger i hovedet kører 24/7 og forhindrer dig i at nyde dit øvrige liv, så er mit bud, at stress, angst og depressive symptomer følger lige i kølvandet. Desuden bliver du mentalt fraværende og ender med at leve i din egen verden uden inspirerende input fra omverdenen.

Sæt en grænse

Men hvorfor debatterer vi med os selv?

Når noget følelsesladet vigtigt sker for os, er det helt naturligt, at det optager vores bevidsthed. Hvis manden du elsker pludselig bliver i tvivl om jeres forhold, eller chefen stiller spørgsmålstegn ved dine evner... Ja så vil de fleste begynde at spekulerer over det. Vi oplever alle problemer – men det ikke os alle, der bliver angste og depressive. Forskellen skal findes i grubletiden. Et par dages analyse ødelægger ikke det store, det kan give midlertidig søvnløshed og resultere i et mindre overskud, end du plejer at have, men det er o.k. Tager debatterne i hovedet derimod magten og fylder det meste af din vågne tid i flere måneder? Ja så kan du ende med psykiske symptomer som f.eks. stress, angst og depression. Herudover vil du med tiden blive mere fraværende fra det vigtige her i livet: Menneskene omkring dig. Derfor skal du hanke op i dig selv og ændre dine vaner, hvis du opdager, at du har et usundt grublemønster.

  • PIAS TIP: Få styr på dine dialoger. Kører tankerne 24/7, forhindrer de dig i at nyde livet, og stress, angst og depressive symptomer følger lige i kølvandet.

Foto: Shutterstock
Vis mere

GUIDE: Begræns din indre dialog

  1. Opdag omfanget
    Det første, du skal finde ud af, er, hvor meget tid du bruger på dine indre dialoger. Omfanget er vigtigt, for det afgør, hvor fraværende du bliver, og hvor dårligt du får det. Hvis du ønsker at bevare overskuddet og være mere nærværende, er det vigtigt at skrue ned for den indre debat.
  2. Du bliver ikke klogere
    Nytteværdien af dine indre dialoger er begrænset. Selvom du debatterede dag og nat i flere uger, ville du næppe blive klogere eller få ny viden. Du ved kun dét, du ved, og geniale ideer kommer typisk indenfor den første grubletid – ikke efter tre måneders daglange grublerier.
  3. Vær nærværende
    Når du ikke deler dine tanker med andre og kun måler din tænkning op imod din egen logik, risikerer du, at din tankegang bliver mere og mere særegen og mærkelig. Det er vigtigt, at du inddrager andre i dine tanker. Ikke kun fordi du får realitetstestet din egen indre logik, men også for at bevare kontakten til og nærværet med andre mennesker. Begræns dine indre dialoger med dig selv, del dine tanker med andre og bevar derved nærværet med dine omgivelser.