Med teknologiens udvikling er den digitale valuta kaldet bitcoin kommet på markedet. Men hvad er det? Og er det værd at investere i?

Med teknologiens udvikling kommer der nye begreber, vi skal have styr på. Sådan en teknologisk udvikling er blockchain, der fungerer som platform for den digitale valuta bitcoin.

Du er sikkert stødt på de to begreber, men hvad er det helt præcist?

Bitcoins er en valuta på lige fod med for eksempel danske kroner. Det forklarer Lasse Birk Olesen, der er medstifter af firmaet Coinify.

»Det er en ny valuta, som ikke udstedes af en nationalbank. De udstedes på platformen blockchain,« fortæller Lasse Birk Olesen og fortsætter:

»Teknologien gør, at du kan flytte værdi effektivt og hurtigt, så du kan sende penge rundt i verden, ligesom du sender en mail: stort set gratis og på få sekunder.«

Du kan nemt downloade en app til din telefon (for eksempel den app, der hedder Blockchain), hvor du kan købe bitcoins på samme måde, som du ville købe euro i banken.

Når du har købt dem derinde, skal du faktisk ikke gøre meget andet, for så har du en digital pung med digital valuta i.

Ifølge Roman Beck, der er professor ved IT-Universitetet i København, skal du bare huske, at hvis du smider din telefon væk, kan du risikere, at dine bitcoins også forsvinder. Ligesom hvis du taber din pung og skal erstatte dine kort.

Det er ikke så udbredt af betale med bitcoins i Danmark, men du kan betale for din mad, din massage eller dit hotel med bitcoins flere steder i udlandet og på internettet. Det er her en af de helt store fordele står klart:

»Hvis man betaler med sit kredit- eller dankort, så sender man sine oplysninger over nettet, og det er der nogle, der potentielt kan misbruge. Hvis man betaler med bitcoins, giver man ikke andre oplysninger, end det beløb man betaler,« forklarer Lasse Birk Olesen fra Coinify.

»Det er bare vigtigt at påpege, at konceptet nok kun er for de mennesker, der har lidt teknisk snilde, men det er en god idé at blive bekendt med det her nye koncept, for kryptovaluta forsvinder ikke igen,« siger Roman Beck fra IT-Universitetet.

Du kan godt investere i bitcoins ved at købe nogle og så lade dem stå, men Roman Beck råder til, at du ikke investerer mere, end du kan tåle at miste.

»De sidste par år er det kun gået en vej med kryptovaluta: op. Det kan selvfølgelig ændre sig, men jeg tror ikke, det er muligt, at værdien pludselig falder til ingenting,« forsikrer Roman Beck.

»Mit bedste råd er, at du observerer markedet og bliver tryg ved kryptovaluta som bitcoins. Så kan du købe et par og være med, når valutaen bliver en del af det generelle marked,« fortsætter han.

/ritzau/FOKUS