Hver femte har ikke råd til det pensionistliv, de ønsker sig, viser ny undersøgelse

Når du engang skal sige endegyldigt farvel til job og kolleger, hvilket liv forventer du så at gå i møde? Skal du lede efter pantflasker og læse i tilbudsaviser, eller drømmer du om krydstogtskibe og rødvinsmiddage?

Danskerne har generelt høje forventninger til deres levestandard som pensionister, men for flere end hver femte følger opsparingen ikke helt med.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for SEB Pension blandt 55-62-årige danskere.

21 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer ‘helt uenig’ eller ‘uenig’ til udsagnet ‘jeg forventer at have råd til at gøre de ting, jeg godt kunne tænke mig, når jeg bliver pensionist’.

56 procent erklærer sig ‘enig’ eller ‘meget enig’, mens 23 procent svarer ‘hverken enig eller uenig’

Ser man på, hvad folk gerne vil bruge tiden på som pensionister, er det især rejser, fritidsaktiviteter, børnebørn og god mad, der står højt på listen.

»De folk, jeg møder, vil gerne have råd til at leve det samme liv som pensionister - eller måske oven i købet få råd til at rejse endnu mere end tidligere, for nu har man pludselig tiden til det,« lyder det fra Anders Valdemar Juhl, der er uafhængig pensions- og formuerådgiver hos Uvildigraad.dk.

Mange er bagud

Som en tommelfingerregel peger flere eksperter på, at man bør have ca. 80 procent af ens nuværende indkomst til rådighed som pensionist, hvis man gerne vil have nogenlunde samme økonomi til den tid.

Det er dog de færreste, der kommer til at opnå det, fastslår pensionsrådgiveren.

»Den store udfordring ligger i, at folk enten ikke interesserer sig for det, eller ikke kan gennemskue det, og så bliver det ikke lige i dag, at man kigger på det. Derfor ser vi desværre mange gange, at man først begynder at forholde sig til det, når man er tæt på pensionstidspunktet. Og så er det begrænset, hvor meget du kan nå at ændre på det,« forklarer Anders Valdemar Juhl.

Han tilføjer, at danskernes samlede pensionsformue er relativt høj, men at den er skævt fordelt.

»Der er ingen tvivl om, at spændet mellem rig og fattig bliver større fremover. Der er nogle, der er godt med, mens andre er kommet relativt sent i gang med at spare op, og de vil blive slemt skuffede, når de går på pension.«

De seneste tal fra Forsikring og Pension viser da også, at omkring halvdelen af landets pensionister får under 40.000 kr. udbetalt fra deres private pensionsordning årligt.

I den modsatte ende af skalaen er der ca. 25.000 pensionister, der får over 300.000 kr. udbetalt om året fra deres private ordning.

Stiller større krav

Frank Pedersen, der er afdelingsdirektør og økonom hos SEB Pension, forklarer, at udviklingen generelt går i den rigtige retning: Danskerne sparer mere og mere op. Men omvendt bliver vores krav til seniorlivet også meget større.

»Min mormor var tilfreds som pensionist, selv om hun dårligt nok havde salt til et æg. I dag er kravene til levestandarden meget, meget større. Det er en periode, som folk ser frem til med julelys i øjnene, for så er man endelig selv herre over tilværelsen. Udviklingen går bestemt i den rigtige retning - fremtidens pensionister vil have mere end fortidens pensionister - men det er tankevækkende, at drømmene og ønskerne også stiger,« siger Frank Pedersen.

Stort potentiale

Han forklarer, at det især er danskere, der har været ansat i private virksomheder, inden arbejdsmarkedspensionerne for alvor blev udbredt, der er bagud med pensionsopsparingen.

Derudover rammer det også danskere, der har haft længere ledighedsperioder, arbejdet deltid, samt selvstændige.

Anders Valdemar Juhl mener, at der er et stort potentiale for mange mennesker ved at give pensionen et eftersyn.

»Det handler om at forholde sig til det i tide og få gjort noget ved det. Det kan f.eks. være, at man skal ændre på ens nuværende forbrug eller omlægge lån i huset for at kunne spare mere op,« siger den privatøkonomiske rådgiver.