Danskerne anskaffer alarmer, overvågningskameraer og hyrer vagtværn som aldrig før. Politiformand har selv alarm i sit hus, men advarer nu om vi er på vej mod et betalingspoliti som i USA

Frygten for indbrud får danskerne til at sikre hjemmet som aldrig før.

De nyeste tal fra Den Danske Brancheforening For Sikkerhed og Sikring viser, at cirka 300.000 danske hjem nu har sat alarmer op. Det er over dobbelt så mange privatalarmer som i 2004. Ligeledes er der nu sat omkring 500.000 overvågningskameraer op i Danmark, heraf 100.000 på almindelige private parcelhuse.

Mogens Hansen, vicedirektør i Den Danske Brancheforening for Sikkerhed og Sikring, forklarer stigningen med, at antallet af indbrud i Danmark er steget ganske voldsomt i samme periode,

- Det store salg af privatalarmer er drevet af folks frygt for at miste deres ejendele. I Danmark har vi en væsentlig større antal indbrud end vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland, og det er altså meget specielt, at vi ligger så højt i den statistik. Vi ligger på linje med Albanien og Mexico, og det er jo ikke dem, vi plejer at sammenligne os med, siger han.

Sidste år blev der begået 40.748 indbrud i Danmark, og Mogens Hansen mener, at frygten fylder rigtig meget.

- Med 40.000 indbrud er der rigtig mange mennesker, som selv har været udsat for indbrud, og alle kender nogen som har oplevet, hvor ubehageligt det er, og så gør folk noget ved det. Samtidig er priserne også faldet drastisk. Man kan jo få et professionelt alarmanlæg for 1.500 kroner, siger han.

 

Politiformand hoppet på alarmbølgen

Formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt har også selv fået sat alarm op i privaten. Her står han ved alarmen ved indgangen til Politiforbundets hovedkvarter i indre København.
Formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt har også selv fået sat alarm op i privaten. Her står han ved alarmen ved indgangen til Politiforbundets hovedkvarter i indre København.
Vis mere

Selv Claus Oxfeldt, der er formanden for Politiforbundet, som organiserer alle landets 10.000 betjente, har fået sat alarm op i sit private hjem.

- Det er rart at vide, at alarmen vil gå, når man er på arbejde eller hvis man er på ferie. Ingen har jo lyst til at komme hjem til et gennemrodet hus, så på den måde har jeg det jo ikke anderledes end de flere hundredetusinde andre danskere, der har anskaffet en alarm. Det er en trist udvikling, men resultatet af, at der ikke er nok synligt og borgernært politi, der gør borgerne trygge, siger han og kritiserer prioriteringen af politiets mandskab.

- Politiressourcerne bruges i alt for stor grad til at skrive bøder ud og lave administrativt arbejde i stedet for at være borgernære, forhindre og opklare forbrydelser og lave præventivt og forebyggende arbejde, siger politiformanden.

 

Danmark får betalingspoliti

Claus Oxfeldt mener direkte, at dansk politi er ved at bevæge sig mod et betalingspoliti som i Amerika.

Udover alarmer og kameraer peger Oxfeldt også på de mange private vagtfirmaer, der kører indbrudspatruljer, patruljerer i butikscentre og i hele det offentlige rum.

- Jeg må desværre konstatere, at Danmark er blevet et utrygt samfund, hvor politikerne sparer mere og mere af politiet væk. Alt sammen til glæde for en voksende privat sikkerhedsbranche, som kun de ressourcestærke har råd til at betale for. Borgernes politi er stadig flere steder erstattes af betalingssikkerhed. Vi er på vej mod det, som man i USA længe har kendt som ”gated communities”, altså samfund, hvor hegn og betalte sikkerhedsvagter holder folk trygge. I Danmark har vi ellers aldrig brudt os om hegn, siger han.

Claus Oxfeldt fastslår ligefrem, at danskerne tryghed er til salg på markedsvilkår – meget langt fra velfærdsvilkår.

- Når nogle køber vagter og sikkerhedsfirmaer, køber de også et signal om, at samfundet er utrygt. At Strøget er utrygt. At natten er farlig. Der er et kæmpe marked, fordi politikerne har outsourcet den fundamentale danske lighed og tryghed. Har fjernet borgernes politi og givet opgaven videre til de private firmaer, som nogle har råd og/eller lyst til at betale, siger han.