Forbrug kan give momenter af lykke, men ikke en grundlæggende lykkefølelse.

Vi danskere er blevet kåret til at være et af verdens lykkeligste folk flere år i træk. Vi har også et af verdens højeste forbrug. De fleste af os kender godt glæden ved at købe noget nyt til vores børn eller noget lækkert til os selv; tøj, en ny bil eller den nye, trendy gadget. Spørgsmålet er, om der er en sammenhæng. Er vi monstro lykkelige, fordi vi køber mange ting?

I denne søde udsalgstid, hvor forbruget går grassat, har vores sparedronngen Christina Falkberg sat sig for at undersøge, om vi kan købe os til lykke...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan vi oplever lykke, og hvad der udløser lykkehormonet Oxytocin i vores kroppe. Er det monstro materielt betinget?

Det får du:

  • Artikel: Bliver vi lykkelige af at forbruge?
  • Christinas ugentlige tip!
  • Fakta om lykkehormonet Oxytocin
  • GUIDE: Det gør os lykkelige


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Forbrug kan give momenter af lykke, men ikke en grundlæggende lykkefølelse.

Vi danskere er blevet kåret til at være et af verdens lykkeligste folk flere år i træk. Vi har også et af verdens højeste forbrug. De fleste af os kender godt glæden ved at købe noget nyt til vores børn eller noget lækkert til os selv; tøj, en ny bil eller den nye, trendy gadget. Spørgsmålet er, om der er en sammenhæng. Er vi monstro lykkelige, fordi vi køber mange ting?

I denne søde udsalgstid, hvor forbruget går grassat, har jeg sat mig for at undersøge, om vi kan købe os til lykke.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

For at komme et skridt nærmere lykken, ringer jeg til direktør for Institut for Lykkeforskning Meik Wiking. Han må være den helt rigtige at tale med:

Allerførst vil jeg gerne vide, hvad lykke egentlig er?

»I forskningen skelner vi mellem forskellige dimensioner af lykke, og vi skelner mellem den kortvarige og den langvarige lykke. Kortvarig lykke er det der øjeblik, hvor hjernen bruser over - f.eks. det perfekte øjeblik, hvor du siger ja til din kæreste i kirken. Og så er der den langvarige lykke, den grundlæggende tilfredshed med livet, som typisk er den, vi går ind og måler på, når vi taler om at være lykkelige.«

Men kan vi så købe os til lykke?

»Ja det kan vi faktisk godt. Men vi skal vide, hvor vi skal handle henne. Altså, hvis vi kigger på den kortvarige lykke, så sker der noget, når vi shopper, som vi kalder ’shoppers high’. Den kortvarige lykke er placeret midt i hjernen. Det er også det, vi kalder belønningscenteret, og det er der, vi kan se en masse aktivitet, når vi oplever nogle lykkelige øjeblikke. Hvis jeg viste dig et billede af din kæreste, og du lå i en hjernescanner, ville vi kunne se det center lyse op. Det samme sker, når vi shopper. Så aktiveres og udløses der dopamin fra belønningscenteret, og derfor oplever vi det her shoppers high.

Jeg spørger Meik, om han kan forklare mig, hvad det er, der sker i de sociale relationer, der gør os lykkelige.

For at illustrere det beder Meik mig om at kramme et andet menneske. For når vi krammer et andet menneske, oplever vi lykke. Altså, sådan et dejligt, langt kram på minimum 30 sekunder, vel at mærke. Jeg kan ikke kramme Meik gennem telefonen, så da min kæreste Mads kommer hjem fra arbejde, har jeg de lange fangarme ude.

Han er heldigvis krammeklar – og der står vi så og holder om hinanden. 30 sekunder er lidt længere tid, end vi plejer at kramme - det mærker vi begge - men vi bliver stående tiden ud. Som sekunderne går, slapper jeg mere og mere af, og rare, varme følelser strømmer gennem min krop. Jeg føler mig tryg og elsket i hans arme.

Udsalgsfest

Det, der sker, når vi krammer, er, at vores hjerne udløser hormonet oxcytocin. Det er antistressende, får vores blodtryk til at falde, og så styrker det vores tillid til andre mennesker, vores empati og vores gavmildhed. Hormonet kaldes også for krammehormonet eller kærlighedshormonet.

Forbrug af ting giver os altså kun et kortvarigt kick, ’shoppers high’. Når vi investerer i vores børn, mand/hustru, venner og familie, udløses der oxytocin med langvarig lykkefølelse og tilfredshed som resultat. Jeg ved nu, at den rengøring, vi har valgt at købe os til for to måneder siden, er verdens bedste beslutning. Og den årlige skiferie er også køb af lykke. Gaven til min bror er hermed bestemt til at være en oplevelse sammen af en art frem for tøj eller ting.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

  • CHRISTINAS TIP: Investering i sociale relationer giver mere lykke

--- OOO --- OOO --- OOO ---

GUIDE: DET GØR OS LYKKELIGE

 

Forbrug: Når vi køber en ting, tøj o.lign. udløser belønningscenteret i hjernen hormonerne dopamin og serotonin, hvilket giver en kortvarig rus, der kaldes shoppers high. At købe og bruge penge er derfor forbundet med lykke, men kun for et øjeblik. Rusen aftager hurtigt.

Fællesskab: Relationerne med andre mennesker og fællesskab er en af de vigtigste faktorer for lykke.

Penge: De rige lande er gennemsnitligt lidt lykkeligere end de fattige. Men man kan ikke sige, at penge er lig med lykke. Det, man kan sige, er, at det kan gøre en ulykkelig at være uden penge.

Civilstatus: Folk, der er gift eller i parforhold, er lykkeligere end enlige. Det kan også hænge sammen med, at de lykkelige har en evne til at tiltrække partnere, så derfor er mange af dem i forhold.

Sundhed: Hvis vi er raske og sunde, er vi generelt set lykkeligere. Men ligesom civilstatussen kan det også hænge sammen med, at optimistiske og lykkelige mennesker sjældent er syge.

Jobstatus: En af de værste ting, der kan ske for folk, er at miste jobbet. Det er ikke så meget fordi, man går ned i indkomst, men fordi man ryger ud af fællesskaberne og mister sin identitet.

Kilde: Mike Wiking, Institut for lykkeforskning