I sæsonpremieren på TV3-programmet 'Luksusfælden' kan man se 28-årige Tina, der har optaget kviklån, så hun kunne betale sine regninger og andre lån. Men det er en meget dårlig ide, da man oftest sætter sig i en langt dårligere situation, end den man startede i, mente programeksperterne Kenneth Hansen og Carsten Linnemann.

BT har talt med Kenneth Hansen om låneformen.

»I min verden burde det forbydes. Men det er i bund og grund meget let at komme det til livs. Man skal indføre en grænse for, hvad du maksimalt må tage i rente. Dem, der låner penge ud på kort basis, ved godt, at mange ikke kan betale pengene tilbage. Jeg kan huske, at der er lavet en analyse fra Konkurrencestyrelsen, hvor man fandt ud af, at 30 procent ikke kan betale tilbage, men de andre 70 procent, der kan, får hele forretningen til at løbe rundt. Det burde være ulovligt, fordi det ofte er mennesker, der er så langt ude, at de ikke kan betale tilbage,« siger Kenneth Hansen.

Selvom Tina brugte kviklånene til at betale sine regninger, så hun ikke endte i RKI, havde det ifølge 'Luksusfælden'-eksperten været meget bedre, hvis hun rendt faktisk havde endt i RKI.

»Som danskere er vi vokset op med, at vi skal betale vores ting osv. Det er en fin grundholdning at have, men i Tinas tilfælde er det så let at låne penge, så man graver hullet dybere, end hvad det var i starten.«

Her ses eksperterne Carsten Linnemann og Kenneth Hansen, der medvirker i tv-programmet 'Luksusfælden' som økonomiske eksperter.
Her ses eksperterne Carsten Linnemann og Kenneth Hansen, der medvirker i tv-programmet 'Luksusfælden' som økonomiske eksperter.
Vis mere

Kenneth Hansen mener også, at man ikke burde være i stand til at optage kviklån, hvis man eksempelvis ikke kan optage lån i sin bank.

»Kviklån er ikke engang en mulighed for mig at se. Jeg kan ikke komme på en situation, hvor det er en reel mulighed. Vi ser årlige låneomkostninger på over 7-800 procent, hvis ikke mere. Det er horribelt.«

Kenneth Hansen har set flere af programmets medvirkende gøre det samme som Tina. Det skyldes ifølge ham flere faktorer. Det kan være økonomisk uvidenhed, men også at man inden for få minutter kan få store beløb på sin konto.

»De tænker ikke over det. Hvis du har 100 kroner i pungen og bruger dem i forretningen, så har du ikke flere penge, hvilket folk godt kan se giver mening. Men mange har ikke deres penge i fysiske form mere. Det er tal på et kontoudskrift.«

Forbrugerrådet TÆNK skrev i september 2017, at man skal undgå kviklån, fordi det er en forbrugsfælde, der lokker med hurtige penge. Penge, som du kan have meget svært ved at betale tilbage.