Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

De danske banker lider store kurstab mandag. Da fondsbørsen lukkede tegnede Max Bank sig for dagens største fald med 23 procent.

De danske aktier faldt mandag. Fjordbank Mors' krak i weekenden kostede bankaktierne dyrt, både for de små og de store. Aktionærer i Aarhus Lokalbank kunne dog slutte mandagen med en kæmpe kursgevinst efter at have startet dagen med noget nær kollaps i aktien. Men i det hele taget blev aktiemarkedet bestormet af dårlige nyheder fra hele verden.

Se listen: Her er Danmarks mest sikre og usikre banker

Det toneangivende C20 indeks lukkede mandag i minus 0,24 pct. i indeks 414,92. Værst gik det for Danske Bank og Sydbank mens kæmpen Novo Nordisk reddede indekset for en total retræte.

- Grækenland er stadig det helt store spørgsmål for aktiemarkederne. Generelt var der et lille løft mandag efter Sarkozy har meldt om en mulig løsning, der involverer, at den private sektor forlænger minimum 70 pct. af sine investeringer med 30 år, fortæller aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger og fortsætter:

Fjordbank Mors er krakket og overtaget af Finansiel Stabilitet. Det skabte uro omkring de mindre banker, ikke mindst på grund af udsigten til dyrere finansiering fremover. Det fik Jyske Bank til at hæve sin rente sent mandag.

Krakket har samtidig nedkastet udgifter over hele sektoren gennem Garantifonden for Indskydere. Danske Bank venter et tab på omkring 500 mio. kr. mens Jyske Bank står til at tabe 92,6 mio. kr.

Danske Bank og Sydbank tabte 5,2 og 2,4 pct. på aktiekursen. Uden for C20 dykkede blandt andre Max Bank med 23 pct., Sparekassen Lolland med 10,2 pct. og Hvidbjerg Bank med 9,1 pct.

Undtagelsen var Aarhus Lokalbank, der startede dagen med et tab til 5,5 kr. per aktie fra 8 kr. fredag ved lukketid. Banken fortalte dog til Ritzau, at den har styrket kapitalen og ikke står over for Fjordbank Mors' skæbne. Det sendte kursen op ad til kurs 10,20, et plus på 27,5 pct. Dermed gik banken fra ved morgenstunden at være 88 mio. kr. værd til at koste 163,2 mio. kr. ved lukketid.

Uden for bankverdenen var der positive nyheder fra C20's helt tunge dreng Novo Nordisk. På den store diabetesmesse ADA kom det frem, at antallet af diabetikere er markant større end hidtil antaget.

Der ud over kunne Novo Nordisk berette, at Degludec, der anses som den næste generation af moderne insuliner, er Sanofi-Aventis' Lantus overlegen når det kommer til hypoglykæmi. Aktien i Novo Nordisk endte dagen med en stigning på 0,7 pct. til kurs 623.

Ritzau

Andre læser også