Læg penge til side, køb i god tid, og hold øje med, hvad du bruger på ferien, hvis du år efter år kommer hjem fra sommerferie og er fattig som en kirkerotte.

Det kan godt svie lidt, når Lis og Søren henne fra nummer 16 trækker forbi med ungerne og kufferterne på vej på en uges solferie på Santorini, og du selv må blive hjemme og klippe hæk, fordi pengene bare ikke er der i år.

Men hvis du starter nu - lige nu - så kan det blive en formidabel sommerferie næste år. I hvert fald hvis du lige holder visse ting for øje.

»Man skal lægge et budget for, hvad en ferie maksimalt må koste. Og det er ikke nok bare at vælge et beløb, man må se på, hvor man gerne vil hen, hvad det typisk koster at overnatte der, og hvordan man gerne vil rejse; charter eller rutefly?«, råder Susanne Arvad, indehaver af Finanshuset Arvad.

Hun vurderer, at selv om pengene er små, så kan de fleste godt finde nogle hundrede kroner at lægge til side på en konto eller i en kagedåse i starten af hver måned, og ellers kan man måske genoverveje et støvet fitnessmedlemskab eller en dyr tv-pakke.

Fordelen ved at spare op til ferien er også, at så kan du købe, når rejserne er billigst.

»Jeg vil klart anbefale at købe i januar måned, her holder charterselskaberne tit "køb tidligt"-udsalg, og rejser man med rutefly, så ryger de billigste billetter altid først,« siger Ole Stouby, indehaver af rejsesøgemaskinen Travelmarket.

Det betaler sig at være ude i god tid, uanset om du rejser oversøisk, charter eller med rutefly ud i Europa, og vil man gerne til de klassiske stranddestinationer som Mallorca og Kreta, kan familier også spare penge på at stykke deres egen rejse sammen.

»Hvis man bestiller i januar i stedet for i højsæsonen, så kan man sandsynligvis spare en 20-25 procent, og hvis man selv sammensætter rejsen - så helt op til 40-50 procent«, vurderer Stouby.

Når rejsedagen så nærmer sig, skal man undlade at udvikle feriehjerne, for mange kommer hjem med et gedigent overtræk, når de har været på ferie.

»Man har tendens til at slå den fornuftige hjernehalvdel fra, når man først er afsted. Mange regner ikke efter, hvad tingene koster i danske kroner og køber lidt ekstra, siger Susanne Arvad.

Hun giver ikke meget for argumentet om, at mad på ferien ikke behøver at koste mere end mad herhjemme, for ofte går man ud og spiser både til frokost og aftensmad på ferie. Derfor mener Arvad, at nogle børnefamilier kan spare ved at tage den ellers dyre all inclusive-løsning, fordi pengene ikke hænger lige så løst, når der er mad, drikkevarer og pool hjemme på hotellet.

Til gengæld kan man sikre sig lidt ekstra euro at shoppe for, hvis man tør tage livtag med rejseselskaberne og prutte om prisen.

»Hvis du finder en rejse, du gerne vil på, så tjek om bureauet har en søsterafdeling i Tyskland eller i Sverige. Hvis rejsen er billigere her, så brug det som argument. Så kan de ofte slå et par hundrede af prisen per person,« anbefaler Susanne Arvad.

Hos TUI bekræfter man, at prisen er bedst for dem, der er tidligst ude. Allerede over sommeren 2017 sættes de første rejser til salg til næste år, og med dem følger en "bestil tidligt"-rabat, lyder det fra pressechef Nicolai Thorsen.