Inden butikkerne slår dørene op onsdag efter et par dages julefred, er der særligt én regel, du som forbruger bør kende. For der kan være penge at hente for de vakse.

27. december, der ofte er kendt som ‘store byttedag,’ er traditionelt set en af de dage, hvor flest danskere tager overtøjet på og besøger danske butiksstrøg og butikscentre for at komme af med gaver, der er kommet mere end én af eller som blot ikke er faldet inden for modtagerens smag.

Men de mest snu danskere kan overveje også at tage ud for at bytte gaver, der i udgangspunktet ikke skal byttes, efter jul.

For ofte indledes det nye år med udsalg, og julegaver, der er købt til én pris før jul, er pludselig billigere i januar.

Og er der returret på en eller flere af dine julegaver, har du ret til at sende din gave tilbage over disken, få pengene igen, og derefter købe den igen for en lavere pris.

I et eksempel, hvor du har fået en gave, der har kostet 300 kroner, og som efter jul bliver sat ned til 200 kroner, kan du gå ned og få 100 kroner tilbage, selvom du ender med den samme gave, skriver TV2.

»Teknisk set går man ned og bytter gaven til pengene, og så køber man den igen. I praksis har du fået 100 kroner tilbage, selvom du har byttet varen og købt den igen,« siger jurist i Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup til mediet.

Tricket kan bruges på gaver med returret samt gaver købt på nettet, for her har man altid fortrydelsesret i 14 dage. Dog skal du forvente at skulle betale for at sende gaven retur. Men i praksis vil netbutikken udbetale differencen, hvis du oplyser om din hensigt, lyder det fra Jakob Steenstrup.

Gaver med bytteret giver dig ikke ret til at få pengene igen.