Da Jane Pedersen fik set ordentligt på sin elregning, mistede hun besindelsen

Ligesom så mange andre danskere havde Jane Pedersen alt for mange gange bare trykket ’godkend’, når elregningen tikkede ind i hendes netbank. Strøm er jo uundværligt, så regningen druknede bare i mængden af andre regninger med licens, bilforsikring, fagforening.

Men efterhånden begyndte elregningens beløb, der bare blev højere og højere, at stikke ud. Så 48-årige Jane Pedersen ringede til Dong Energy og bad dem sende en specificeret regning med brevposten. Da hun få dage senere hentede brevet i postkassen, tabte hun kæben.

- Jeg spandt simpelthen rundt om mig selv og råbte nærmest hysterisk. Min mand sad lidt derfra og drak en øl med nogle kammerater. De flækkede bare i et kæmpe grin. Men jeg var vred, siger Jane Pedersen.

70 procent

Årsagen til Jane Pedersens optrin var slet og ret synet af den lange række af afgifter på elregningen. Hun var chokeret. Og med god grund: Listen med afgifter på elregningen er gennem årene bare blevet længere og længere. I dag skal familien Pedersen derfor både betale elafgift, energispareafgift, eldistributionsbidrag, afgift på transport af el og moms til staten. Senest - i 2011 - er også den såkaldte ’tillægsafgift på el’ kommet til. Således udgør 70 pct. af Jane Pedersens elregning nu afgifter til staten.

- Jeg synes ikke, at det er rimeligt. Det er jo røveri, og så er det endda lovligt! Ingen opdager jo, om man putter 10 øre på der og 10 øre på der. Og det værste er, at vi alle sammen betaler uden at råbe op. For man betaler jo bare, siger hun.

Prøver at spare

Sundhedsvejleder Jane Pedersen er gift med murermester Thomas Pedersen. De bor i et typisk dansk parcelhuskvarter i Kirke Sonnerup ved Roskilde sammen med deres to døtre på 17 og 14 år. Familien synes egentlig, at deres elforbrug er meget normalt. De bruger ganske vist el til at varme huset op, men minder ellers hinanden om at spare på elektriciteten. Lyset slukkes, når det ikke bliver brugt, og pigerne hiver stikket ud af deres spillemaskiner, når de ikke bruger dem.

- Så jeg forstår ikke, hvorfor regningen skal være så høj, når vores elforbrug er relativt lavt. Jeg forstår ikke alle de afgifter. Hvorfor skal jeg betale offentlige forpligtigelser? Og skal jeg betale energispareafgift, fordi jeg sparer på energien eller hvordan?

Jane Pedersen gruer samtidig for de fortsat stigende elafgifter. Hun mener, at tiden er inde til et decideret stop for flere afgifter.

- Ellers ender det som i gamle dage med stavnsbåndet. For da gik godsejerne jo bare rundt og krævede penge ind fra bønderne. Hvad mon de finder på at kalde den næste afgift? Måske det bliver et ’tillæg til tillægsspareafgift?’

Se familien Pedersens elregning her: