Det er vidt forskelligt, hvornår børn er klar til at få deres eget betalingskort.

Har børn på syv-otte år virkelig brug for et betalingskort? Eller er det bare noget, bankerne i 2017 har lanceret for at score kassen?

Spørger I mig, er svaret to gange nej.

Altså nej, til at børn automatisk skal have stukket et betalingskort i hænderne.

Se på barnet, undersøg dets interesse for penge, vurdér barnets modenhed, og vigtigst af alt – tal med barnet om penge. Kun på den måde kan I finde ud af, om et betalingskort er en god idé for jeres barn.

Husk, det ikke kun er børnene, der skal være klar til betalingskort. Forældrene skal også være parate til opgaven. De skal huske at give faste lommepenge, have overskud til at lære fra sig og fra sidelinjen holde øje med børnenes forbrug.

Digitale indfødte

Og nej, bankerne har ikke lanceret betalingskort til miniputterne for at score kassen. Den digitale udvikling går stærkt. Ser vi på danske børn, er de ’digitale indfødte’.

Hver tredje otteårige og to ud af tre niårige har allerede en smartphone i lommen, hvorpå de f.eks. kan have en lommepengeapp med tilknyttet betalingskort, hvis de altså vil og må for deres forældre.

Lige nu har omkring to pct. af alle børn på 8-12 år deres eget betalingskort med en app til lommepengene.

Ser vi på betalingskort og børn, er det først ved 13 års alderen at ca. halvdelen af alle børn har betalingskort. Derfra stiger tallet voldsomt, og stort set alle 17-årige har et.

Jeg tror bestemt, at flere tweens vil plage om at få eget betalingskort. Udviklingen går stærkt, for hvis én i klassen har et, så bliver det et statussymbol på linje med den smartphone, der allerede ligger i lommerne. Forældrene kan lige så godt forberede sig på plagerierne.

Guide: Lær børnene om penge

Børn er ’digitalt indfødte’ alligevel skal de være fyldt 13 år for at få MobilePay på den telefon, de allerede har i lommen. Derfor er betalingskortet et ’must’, hvis man vil undgå kontanter.

Hvornår skal børn have betalingskort?

Når de er klar til det. Mange forældre har ikke længere kontanter og glemmer derfor at give børnene lommepenge. Med en kortløsning kan forældrene overføre penge til barnets konto. Så barnet kan bruge lommepengene via betalingskortet.

Betalingskort er en fordel, hvis børnene er ude på egen hånd uden forældrene.

Hvem kan få et betalingskort?

Børn fra syv år. Alt efter hvilken bank man er kunde hos, kan den nederste betalingskortaldersgrænse variere. Forældre eller værge skal give tilladelse, hvis 7-14-årige skal have et betalingskort. Når barnet fylder 15 år, kan det selv bestille et kort.

Visse betalingskort har tilknyttet en app, der hjælper med at holde styr på pengene.

Hvad kan kortet?

Børn må ikke kunne bruge flere penge, end der er dækning for på deres konto. De får altså et særligt betalingskort, der kun ’virker’, når der er penge på kontoen, og kortet kan ikke overtrækkes.

Pengeregler for børn og unge

Børn og unge under 18 år må kun købe mod kontant betaling. Altså betaling med sedler og mønter, (betalingsapp) eller betalingskort.

Alle børn må købe for penge, de har fået i lommepenge eller som gave.

Børn, der er fyldt 15 år, må derudover købe for penge, de har tjent ved eget arbejde.

Børn og unge under 18 år må ikke købe noget, der først skal betales senere. Det betyder, at de ikke kan købe en computer på afbetaling eller tegne et mobilabonnement. Indgår barnet sådan en aftale, er den ugyldig.

Pas på børnenes digitale forbrug

Med telefon, pc eller tablet følger et muligt forbrug af apps eller online spil. Det digitale forbrug tager for alvor fart fra ni års alderen, og blandt de 15-17 årige bruger de, der spiller, 1.000 kr. om året på virtuelle point m.m.

Når børn har egen betalingsmulighed via kort eller app, kan de oprette konti online i f.eks. spiluniverser fra pc’en derhjemme og bruge penge ad den vej.

Det kan give en udfordring, som man må tackle ved at tale klart med sine børn om, hvor meget de må bruge på spil og om, hvorvidt de voksne skal give lov, inden der handles i den virtuelle verden.

Man kan have faste beløbsgrænser eller regler om, at de 500 kr., barnet fik i julegave af bedsteforældrene, under ingen omstændigheder må bruges på point og spil.

Forældre kan kigge med fra sidelinjen. Flere spiludbydere tilbyder at sende en e-mail, hver gang der sættes penge ind på spillets onlinekonto.

Pas på børnenes forbrug på tablet og telefon. Ellers kan det ’gå ud over’ dit betalingskort

Børn kan blive så opslugt af et spil, at de får lyst til at købe sig adgang til nye niveauer, flere ture, virtuelle våben o.s.v. Det kan blive en dyr fornøjelse.

Det er nemt for forældrene at sætte en stopper for problemerne. Giv børnene en tablet eller en smartphone, men lad være med at knytte et betalingskort til mobilen, så kan børnene ikke købe apps i App store eller hos Google Play.

Er enten forældrenes eller barnets betalingskort tilknyttet kontoen, kan I lave et kodeord, som kun den voksne kender, så kan barnet ikke på egen hånd ’forkøbe sig’ i point og spil.