Hvis du som regel er flad som en fregne, når kalenderen begynder at ramme den sidste tredjedel af måneden, så ødsler du nok for mange penge væk.

Men med nogle gode råd kan du hurtigt rette op på det.

B. T. har spurgt Mette Reissmann og Jan Swyrtz, som begge er værter på programmet 'Luksusfælden' på TV3, hvor gældsramte danskere får gode råd med på vejen fra de to eksperter, om, hvordan man bedst får luft i økonomien. Køb hele artiklen og få alle de gode råd. Du kan også købe et B.T. Plus-abonnement og få adgang til denne og andre artikler om privatøkonomi, inklusive den 24 sider lang Plus-guide 'Få en bedre økonomi'.


Det er ikke finanskrisen, urimeligt høje priser eller din partners behov for dyre sko eller fladskærme, der er din økonomis værste fjende. Det er derimod dine egne dårlige vaner og manglende omtanke for din tegnebogs vé og vel.

Hvis du som regel er flad som en fregne, når kalenderen begynder at ramme den sidste tredjedel af måneden, så ødsler du nok for mange penge væk.

Men med nogle gode råd kan du hurtigt rette op på det.

B. T. har spurgt Mette Reissmann og Jan Swyrtz, som begge er værter på programmet 'Luksusfælden' på TV3, hvor gældsramte danskere får gode råd med på vejen fra de to eksperter, om, hvordan man bedst får luft i økonomien.

- Alle danskere har dårlige vaner, og de er ofte ikke bevidste om dem. Det handler om at sætte sig ned og gøre sig bevidst om, hvilke dårlige vaner, man har. Før det sker, så kan man ikke stille noget op, siger Mette Reissmann, der udover sit engagement på TV3 underviser på Copenhagen Business School og er forfatter til bogen 'Styr din økonomi'.

Præcis det samme mener Jan Swyrtz, der driver 'Økonomicenteret', som rådgiver gældsramte personer om, hvordan de skal komme op til overfladen igen.

- Mange begynder først at tænke over de dårlige vaner, når det er for sent og man sidder i fælden, siger han. De dårlige vaner kommer som en tyv om natten og dræner kontoen.

- Der er mange, der spørger sig selv, hvor deres penge bliver af. De er ikke bevidste om, hvad de bruger penge på, siger Mette Reissmann. Både mænd og kvinder kan lide af lysten til at shoppe for at få det bedre.

En hammer til samlingen

- Det er ikke forbeholdt kvinder at gå på shoppingtur for lige at peppe humøret op. Mænd gør det lige så meget. De tager en tur i Silvan eller lignende for at købe en hammer, selvom de har 30 derhjemme. Ofte er det fordi, de ikke orker at tage hjem til familie og børn, men lige skal have et pusterum. Det tænker de ikke over, og så kommer de pludselig op på at bruge mange penge, siger hun.

- Ligegyldighed overfor privatøkonomien er en af de dårligste vaner, som mange har. Man gider det ikke, og så er det svært at få pengene til at række. Men hvis du for eksempel holder et månedligt økonomimøde med ægtefællen om, hvad pengene er blevet brugt på, så kan mange udgifter spares, siger Jan Swyrtz.