Der bliver flere og flere af dem: vegetarer og veganere, der ikke ønsker – eller kan – spise det meste fra det klassiske danske julebord.
For at sikre, at alle kan få noget lækkert at spise, har B.T. talt med Årets veganer 2025, Thomas Erex.
Han giver to bud på plantebaserede alternativer til juleaften, som du finder nederst i artiklen.
Thomas Erex er rutineret inden for plantebaseret kost og står blandt andet bag kogebogen ’Vegansk julemad’, fyldt med opskrifter uden animalske produkter.
»Vi bliver glade og lykkelige af, at der er lidt farve på bordet. Vi bliver glade og lykkelige af, at vi får noget grønt i maven, og det gælder også til jul,« siger Thomas Erex og bemærker, at dansk julemad generelt kan være en tung omgang.
Han understreger samtidig, at små ændringer kan gøre en stor forskel:
»Det handler om at tænke lidt grønnere resten af året. Hvis der er én dag med stærke traditioner, hvor vi gør, som vi plejer, er det helt okay. Men jeg håber, at flere danskere vil tænke over, hvor maden kommer fra, og om vi kan stå inde for det, vi spiser.«
Og julen behøver ikke gå på kompromis med smag eller tradition:
»Hvis du både sætter flæskesteg og and på bordet, kan du prøve at skifte den ene ud med en vegansk hovedret. Det kan blive superlækkert og inspirerende.«
Begge opskrifter kan findes i hans kogebog ’Vegansk julemad’, der byder på alternativer til det klassiske danske julebord.
Du kan også finde flere veganske opskrifter og hans kogebøger på hans hjemmeside HER.
Opskrift på nøddepostej med sødkartoffel
Til 2-4 personer

»En klassisk nøddepostej går man aldrig galt i byen med, for det kan de fleste sætte pris på. Den virker både til julefrokost og julemiddagen.«
Ingredienser
2 spsk. olie
3 løg
10 g tørrede svampe
150 g hasselnødder
100 g valnødder
1 spsk. tørret timian
1 spsk. tørret salvie
3 spsk. sojasauce
3 spsk. citronsaft
2½ dl plantefløde
100 g sødkartoffel
50 g havregryn
1 spsk. loppefrøskaller
Salt og peber
Sådan gør du:
Blend svampene til pulver. Tørrist nødderne på en pande, til de tager lidt farve. Lad dem afkøle lidt, og kør cirka halvdelen af dem til mel i en foodprocessor.
Resten af nødderne hakkes fint. Hak løgene fint, og sauter dem i olien i en pande sammen med timian og salvie.
Tilsæt sojasauce, citronsaft og fløde, og tag blandingen af varmen.
Riv sødkartoflen groft, og bland det sammen med flødeblandingen, nødderne, havregrynene og loppefrøskallerne.
Rør farsen godt sammen, og smag til med salt og peber.
Kom farsen i en form på 20 cm x 9 cm x 6 cm. Bag postejen ved 200 grader i 30-40 minutter.
Opskrift på juledeller med linser og champignon
Til cirka 30 deller

»Juledellerne er perfekte på julebordet, og så er de mindst lige så lækre dagene efter på rugbrød. De er baseret på grønne linser og svampe, hvilket gør dem både proteinrige og fulde af umami.«
Ingredienser:
200 g grønne linser
190 g brune champignon (renset vægt)
2 løg (cirka 170 g)
Broccoli-stok (cirka 170 g)
½ grøntsagsbouillonterning
2 tsk. rosmarin
1 tsk. paprika
½ tsk. revet muskatnød
1 tsk. salt
friskkværnet peber
2 spsk. ribsgelé
40 g havregryn
100 g hvedemel (eller glutenfri melblanding)
Raps- eller kokosolie til stegning (eller tilsæt lidt olie i farsen, hvis du bager bøfferne)
Sådan gør du:
Skyl linserne, og kog dem i cirka 30 minutter. Imens linserne koger, kan du rense champignon og løg. Skær den nederste (hårde) centimeter af broccolistokken, og kasser den. Skær resten af stokken i store stykker, del løgene i halve, og kom det hele samt de rensede champignon i en foodprocessor. Blend det hele godt, til du har en nogenlunde ensartet fars.
Dræn vandet fra de kogte linser. Smid den halve bouillonterning ned til linserne, mens de damper, og rør rundt, så terningen opløses og giver smag til linserne. Når terningen er opløst, tilsætter du linserne til farsen i foodprocessoren. Tilsæt også krydderierne og ribsgelé og blend igen, så linserne bliver en del af farsen.
Kom farsen i en skål, og tilsæt havregryn og hvedemel. Rør godt rundt, og smag til. Hvis du vil bage dellerne, så tilsæt lidt olie til farsen. Hvis du vil stege dem, så kom olien i en pande, og varm den.
Form dellerne i hænderne. Gør evt. dine hænder våde, så bliver det lettere at forme deller, uden at de klistrer for meget. Steg dellerne til de har en god stegeskorpe på alle sider. Bager du dem, så vend dem forsigtigt undervejs.

