Det koster omkring 25.000 kr. at flytte hjemmefra, men kun godt hver anden af de unge har sparet op til det

September er højsæson for at flyve fra reden. Mange unge får dog en skæv begyndelse på den nye voksentilværelse, fordi de ikke er forberedte på alle de udgifter, der følger med.

Nye møbler, indskud, maling, flyttekasser og flyttebil. Det løber hurtigt op, når man skal etablere sig i eget hjem for første gang. En ny undersøgelse viser, at unge i gennemsnit bruger 25.739 kr. på at flytte hjemmefra. Men kun godt halvdelen har sparet op til flytningen. Og det er bekymrende, mener konsulent Louise Skjødsholm fra forbrugeroplysningen Penge- og Pensionspanelet, der står bag undersøgelsen.

Mange ender nemlig med at stifte gæld. De er simpelthen ikke forberedte på, hvor dyrt det er. For udover startomkostningerne skal man pludselig også selv fylde køleskabet op, købe vaskepulver og tandpasta og betale de mange regninger, der hurtigt hober sig op. Samtidig koster det jo penge at have det sjovt og se smart ud.

Ifølge undersøgelsen har hele 30 pct. af de unge mellem 18-25 år et forbrugslån. Det vil sige, at de har lånt penge for at få råd til ting og oplevelser som tøj, sko, koncerter, rejser, møbler og elektronik. Det kan f.eks. være i banken, af familie og venner, ved at købe ting på afbetaling eller trække på en kassekredit. I gennemsnit skylder de, der har forbrugslån, 33.500 kr. væk.

Læg et budget

Et vigtigt redskab til at få styr på sin økonomi er at lægge et budget. Men det har kun omkring 60 pct. af de unge gjort.

- Med et budget kan du få overblik over, hvad du skal bruge på store udgifter som f.eks. husleje og el, og hvor meget du har tilbage til tøj, sko og mad, siger Louise Skjødsholm.

Gode råd om at flytte hjemmefra:

* Få overblik over, hvad du skal bruge af penge for at flytte hjemmefra, og begynd i god tid at spare op - det koster i gennemsnit 25.000 kr.

* Læg et realistisk budget med dine indtægter og udgifter og hold dig til det - så du ved præcis, hvor meget du har til mad, tøj og fornøjelser. Det er individuelt, hvor stort et rådighedsbeløb en person har behov for.

* En tommelfingerregel er, at en single med en sund økonomi typisk bør have omkring ca. 5.000 kr. om måneden. Har man en samlever, vil det typisk være nok med et fælles rådighedsbeløb på 8.800 kr., da der kan spares en del både faste og variable omkostninger ved at bo flere sammen. Mange studerende klarer sig dog for langt mindre. Og har man mindre til rådighed, så er det vigtigt at overholde sit budget.

* Det er en god idé at lægge nogle penge til side hver måned, så du har råd til større forbrugsgoder som f.eks. tv, computer eller sommerferie.

* Undgå så vidt muligt at optage lån - især de såkaldte kvik- og sms-lån, der koster en formue i renter. Hvis du har akut brug for at købe noget, som du ikke kan nå at spare op til først, bør du altid gå efter et banklån, da det trods alt er billigere. Sammenlign evt. priser på forbrugslån på mybanker.dk.

* Find flere gode råd på: rådtilpenge.dk/unge

Kilde: Penge- og Pensionspanelet