60.000 kr. for ejendomsmæglerens arbejde. 15.000 kr. for annoncer på internettet og i aviserne. Og så nogle tusinde kr. for fotos af din bolig. Det løber hurtigt op, når du skal have en ejendomsmægler til at sælge din bolig.

Og det er svært at gennemskue, hvad du egentlig betaler for, lyder det fra eksperter og Forbrugerrådet. Store ejendomsmæglerkæder som Home, EDC og Danbolig oplyser intet om deres priser på hjemmesiderne. En rundspørge til mæglere i København og Aarhus viser desuden, at flere ejendomsmæglere slet ikke vil oplyse et standardsalær, mens andre for eksempel oplyser, at prisen ligger mellem 40.000 og 90.000 kr. Advokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby, der var medstifter og formand for Danske Boligadvokater fra 2000-2010, giver gode råd til, hvordan du gennemskurer din ejendomsmægler og sparer penge på boligsalget.

Med Plus får du:

-Guide så du kan gennemskue din ejendomsmægler

-Gode råd så du kan indgå den bedste aftale

-Tips og tricks til hvordan du forhandler dig til den bedste pris




SÆLG DIN BOLIG: Hvilken ejendomsmægler skal sælge din bolig? Her kan du se, hvordan du gennemskuer priser og aftaler

60.000 kroner for ejendomsmæglerens arbejde. 15.000 kroner for annoncer på internettet og i aviserne. Og så nogle tusinde kroner for fotos af din bolig.

Det løber hurtigt op, når du skal have en ejendomsmægler til at sælge din bolig. Og det er svært at gennemskue, hvad du egentlig betaler for, lyder det fra eksperter og Forbrugerrådet.

- Priserne er ikke særligt gennemsigtige.

Men det er svært at få, for selvom man stiller krav om åbne priser, risikerer man, at der kommer nogle vejledende priser, som så stadig er til forhandling,« siger boligøkonom Morten Skak fra SDU.

Ingen standardpris

Store ejendomsmæglerkæder som Home, EDC og Danbolig oplyser intet om deres priser på hjemmesiderne. En rundspørge til mæglere i København og Aarhus viser desuden, at flere ejendomsmæglere slet ikke vil oplyse et standardsalær, mens andre for eksempel oplyser, at prisen ligger mellem 40.000 og 90.000 kroner.

Forbrugerrådet mener også, at priserne er uigennemskuelige, siger afdelingchef i Forbrugerpolitisk Center, Mette Boye.

- Det er svært at gennemskue, hvad man betaler for. Og det kan være svært at vide, hvad man præcist får for pengene, siger Mette Boye.

Formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen, afviser kritikken: »Hvis priserne er svære at overskue, så er det måske fordi, at honoraret er blevet splittet op i alt for mange atomer -man mister overblikket, og det gør sammenligning sværere.

Det, der interesserer forbrugeren mest, må være det totale beløb,« siger Steen Winther-Petersen.

Hjemmeside skal sammenligne priser

Forbrugerrådet foreslår, at der bliver oprettet en hjemmeside, som sammenligner ejendomsmæglernes priser - ligesom Pengepriser.dk viser bankernes priser. Men Dansk Ejendomsmæglerforeningen advarer mod, at det vil skabe mere forvirring end klarhed.

- Alle priserne er til forhandling, og der er ingen kroner eller ører lagt fast af lovgivningen.

På en hjemmeside vil der være så mange undtagelser, at priserne ikke vil være direkte sammenlignelige, og så er vi lige vidt. Men hvis der er et meget højt ønske om sådan en side, kan det naturligvis godt lade sig gøre teknisk, siger Steen Winther-Petersen.