En helt almindelig parcelhusejer kan se frem til at sætte ekstra 80.000 kroner ind  friværdikontoen i år.

Husejerne har i det forgange år tjent gode penge, mens de har sovet. Priserne er steget med bundsolide 6,6 procent på landsplan, hvilket har sendt gennemsnitsprisen på et almindeligt parcelhus op over to millioner kroner; helt præcis 2.016.000 kroner. Det viser nye tal fra Home og Danske Bank.

De gode takter fortsætter i det nye år, hvor Danske Bank forventer, at huspriserne vil stige med yderligere fire procent. Det vil polstre den gennemsnitlige parcelhusejers friværdi med yderligere 80.000 kroner, mens en husejer med et hus til i dag fem millioner kroner, vil kun lægge ekstra 200.000 kroner til friværdien i år.

Priserne drives frem af stigende realløn, rekordlave renter og stigende beskæftigelse, påpeger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen:

»Der er ganske enkelt kommet flere penge i omløb. Det seneste år er der kommer over 40.000 flere i arbejde. det betyder, at flere har råd til at købe en ejerbolig eller opgradere og flytte et nyt sted hen at bo. det er med til at sætte fart i markedet, som understøttes af, at renten er faldet endnu et nyt stik imod forventningerne,« siger han med henvisning til, at markedet har vendt det døve øre til, når økonomerne i deres renteprognoser igen og igen har talt om svagt stigende renter.

For få år siden var det husene i hovedstadsområdet, der var lokomotiv for toget af prisstigninger. Sådan er det ikke længere. I 2017 var det Region Sjælland, der med en prisvækst på hele 10,3 procent oplevede de største regionale prisstigninger. Det billede vil sandsynligvis gentage sig i år, vurderer Las Olsen.

»Prisstigningen startede i kernen af København og spredt sig til forstæderne i hovedstadsregionen, men selv her er priserne nu blevet så høje, at mange ikke kan følge med længere. Det betyder eksempelvis, at nogle førstegangskøbere må søge uden for Region Hovedstaden, og når efterspørgslen stiger dér, følger priserne med op.«

Selv om huspriserne stiger ganske pænt, er der stadig langt op til niveauet lige før finanskrisen. I reale priser ligger huspriserne fortsat omkring 20 procent under toppen i 2007.

»Lige før krisen havde vi nogle meget oppustede huspriser. De blev pumpet op af stigende gæld og spekulation i, at huspriserne ville fortsætte med at stige. Sådan er markedet ikke i dag. Prisstigninger er langsommere i dag og er ikke som i nullerne båret frem af stigende gæld,« siger han

Husejerne i Danmark har ifølge Las Olsen flere gode muligheder for at udnytte deres stigende friværdi. Først og fremmest kan det give adgang til at låne penge billigt.