For små pensionsopsparinger, man ikke længere indbetaler til, har en tendens til at blive ædt op, når renterne ikke er store nok til at dække de løbende omkostninger, der hober sig op år efter år. Og netop nu, i 2012 og 2013, er det rent faktisk gratis at flytte ’en glemt pension’ for beløb under 20.000 kroner over i nyt selskab, og altså derhen, hvor du i dag har din arbejdsgiver-administrerede pensionsordning. Se her hvordan.

Det får du med BT PLUS:


- En guide der viser, hvordan du får bedst styr på dine pensionsopsparinger ved et enkelt klik

Pakken indeholder også artiklerne:


- Scor kassen med et par klik

- Husk din tidlige pensionsalder


Med et BT PLUS abonnement får du adgang til . Bland andet:

Af Lars Andersson, Tekstwerk

Tusindvis af danskere har glemte pensionsopsparinger.

Hver tredje voksne dansker aner ikke, om de har små eller større pensionsopsparinger stående fra tidligere job.

Seks ud af ti ved heller ikke, hvad de skal gøre for at få det opklaret.

Det er ellers en god ide.For små pensionsopsparinger, man ikke længere indbetaler til, har en tendens til at blive ædt op, når renterne ikke er store nok til at dække de løbende omkostninger, der hober sig op år efter år. Og netop nu, i 2012 og 2013, er det rent faktisk gratis at flytte ’en glemt pension’ for beløb under 20.000 kroner over i nyt selskab, og altså derhen, hvor du i dag har din arbejdsgiver-administrerede pensionsordning.

- Mange har måske tidligt i den erhvervsaktive karriere haft et kortvarigt jobforløb med en pensionsordning tilknyttet, der har givet en lille opsparing. Det er der mange, der glemmer eller ikke tænker over. Derfor er vi gået ud og har opfordret danskerne til for det første at tjekke efter, om de har noget stående, og for det andet aktivt tage stilling til, om de vil have gavn af at samle deres pensioner et sted, siger Anne Seiersen, underdirektør i brancheforeningen Forsikring & Pension.

En grovoptælling, foretaget af brancheforeningen, viste, at der ca. var 800.000 policer med mindre pensionsbeløb – svarende til samlet set ca. 5 milliarder kroner eller omkring 0,35 procent af den samlede opsparing på arbejdsgiver-administrerede pensionsordninger.

Anne Seiersen er til gengæld ikke i stand til at komme med et kvalificeret bud på det samlede antal såkaldte fripolicer, dvs. også de større ’glemte’ beløb.

- Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at en fripolice ikke per definition er et problem. Det er ofte en god idé at samle sine små pensionsordninger, men ikke nødvendigvis altid. Eller kort sagt: Man bør undersøge det, siger Anne Seiersen.

42.000 ned i foret

Ifølge den uafhængige rådgiver Jesper Ihlemann, partner i Optimal Pension, kan man tjene mange tusinde kroner ved at flytte en såkaldt fripolice:

- Har du eksempelvis 100.000 kroner i fripolice og er 40 år, så kan du få 42.000 kroner mere i udbetaling ved at flytte din fripolice over på et pensionsdepot i en bank. Det viser vores beregninger, siger Jesper Ihlemann.

Ifølge pensionsrådgiveren investerer man nemlig derefter i en indeksforening, et såkaldt børshandlet verdensindeks.

- Det bedste er, at et børshandlet verdensindeks typisk ligger blandt markedets laveste, når man ser på omkostninger, hvis det er sat sammen rigtigt. Så her tjener man både på lave omkostninger, højt afkast og lav risiko, konstaterer Jesper Ihlemann.

Alternativt kan man dog også blot flytte sine hvilende pensionsopsparinger over på sin nuværende arbejdsgiver-administrerede pensionsordning.