Alarmklokkerne bimler på aktiemarkederne verden over. På Wall Street styrtdykkede det toneangivende Dow Jones-indeks mandag med 4,6 procent - det største fald målt i procent siden 2011. Også de store markeder i Asien er rystede. For eksempel er det kinesiske Hang-Seng-indeks faldet med 6,1 procent, og det såkaldte VIX-indeks - også kaldet frygtens indeks -  der beskriver nervøsiteten og usikkerheden på aktiemarkederne, er det seneste døgn banket i vejret med 44 procent, hvilket ikke er set højere siden august 2015.

Aktiepanikken har også ramt de store danske aktier i det danske eliteindeks C25 over de største danske virksomheder. 24 ud af 25 aktier åbnede tirsdag med mærkbare kursfald. Smykkevirksomheden Pandora tabte fire procent fra morgenstunden, mens insulingiganten Novo Nordisk tabte to procent svarende til, at der blev skåret 15 milliarder kroner af Novo Nordisks værdi på øjeblik.

Danske pensionsopsparere har gennem deres pensionsselskaber placeret store formuer i aktier, og de skal til at vænne sig til en ny virkelighed med markant lavere afkast, end de har høstet de seneste syv-otte år, hvor tocifrede jubelafkast mere har været reglen end undtagelsen. Sådan lyder analysen fra Per Hansen, som er investeringsøkonom i investeringsportalen Nordnet.

»De store danske pensionsselskaber vil i de kommende år kun kunne give deres kunder et afkast, der ligger på omkring det halve af, hvad de har kunne give de seneste fem-syv-otte år,« siger han.

Hos eksempelvis PFA har pensionskunderne med 30 år til pensionering i perioden 2011-2017 høstet et akkumuleret afkast på hele 107,4 procent, hvis de har placeret deres opsparing i PFAs mest risikobetonede produkt. De lidt mindre risikovillige PFA-kunder med middel risiko har høstet et akkumuleret afkast på 78,5-92,8 procent over otte år, mens lavrisiko-kunderne i PFA i samme periode har måttet nøjes med et akkumuleret afkast på 64,7 procent.

Hvis man som almindelig pensionsopsparer i de kommende år skal gøre sig forhåbninger om noget, der ligner to-cifrede afkast, er man ifølge Per Hansen nødt til at gå fra en lav eller middel risikoprofil til høj risiko.

»Man skal øge sin andel af aktier dramatisk for at kunne gøre sig håb om at få samme høje afkast, som man har fået de seneste år. Men gør du det, øger du også din risiko ganske dramatisk. Du skal være klar over, at der kan komme et enkelt år eller to, hvor aktierne kan falde 20 eller 25 procent, og din pensionsopsparing kan blive udhulet,« siger han.

Forbrugerøkonom i PFA Carsten Holdum vil ikke sætte konkrete tal på forventninger til de kommende års pensionsafkast, men han deler Per Hansens analyse af, at de bliver mere moderate.

»Der er generelt blandt økonomer en forventning om, at afkastene fremover bliver mere moderate oven på en periode efter finanskrisen med unaturligt høje afkast. Man må forvente for alle (pensionsselskaber, red.), at afkastene bliver en tand lavere fremover,« siger han.

Før danske pensionsopsparere begraver sig i et bjerg af tudekiks, skal de ifølge Per Hansen lige minde sig selv om de meget flotte afkast, de har haft i en årrække:

»I stedet for at fokusere på, at aktierne dykker med fem procent nu, skal man måske snarere glæde sig over de meget større stigninger, der har været de seneste år.«