Sagen om skattely sætter de store danske banker under voldsomt pres. I forvejen overvejer hver anden dansker at skifte bank, viser undersøgelse.

Flere navne på danske banker er de seneste dage dukket op i forbindelse med den verdensomspændende skatteskandale, hvor velhavere fra hele verden i årevis har holdt deres formuer hemmelige for myndighederne i skatteparadiset Panama.

Dokumenter viser bl.a., at to store danske banker har hjulpet kunder med at konstruere selskaber i Panama, hvor myndighederne ikke har adgang. Dermed er mistanken om, at andre store toneangivende danske banker også har hjulpet med at skjule formuer for skattemyndighederne for alvor brudt ud.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvad hele denne skatteskandale går ud på. Her får du desuden at vide hvilke store danske banker skandalen drejer sig om. Hvor godt har du det med din bank? Vi hjælper dig til, at finde den bedste bank...

Det får du:

  • Artikel om bankernes troværdighed: Oprør mod bankerne
  • Fakta: Bankerne i Panamaskandalen
  • Råd: Find den bedste bank
  • Borgerundersøgelse: Har du det godt med din bank? (Mød Louise, Bergur, Tove og Martin)
  • GUIDE: Sådan får du det bedste banktilbud

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Sagen om skattely sætter de store danske banker under voldsomt pres. I forvejen overvejer hver anden dansker at skifte bank, viser undersøgelse.

Flere navne på danske banker er de seneste dage dukket op i forbindelse med den verdensomspændende skatteskandale, hvor velhavere fra hele verden i årevis har holdt deres formuer hemmelige for myndighederne i skatteparadiset Panama.

Dokumenter viser bl.a., at både Nordea og Jyske Bank har hjulpet kunder med at konstruere selskaber i Panama, hvor myndighederne ikke har adgang. Dermed er mistanken om, at store toneangivende danske banker også har hjulpet med at skjule formuer for skattemyndighederne for alvor brudt ud.

Og det kan blive fatalt for bankerne at blive koblet sammen med skatteunddragelse. Flere bankkunder vægter i dag bankernes moral som et afgørende kriterium for deres loyalitet. Samtidig står kunderne på spring til at skifte bank.

Det siger Mybanker, der lever af at rådgive danskerne om forskellige banktilbud, til BT.

Især bidragssatserne skæmmer

»Mange føler, at bankerne har nogle værdier, som de ikke kan stå inde for. Det er især sagen om de forhøjede bidragssatser, der har skabt modviljen, og denne sag om Nordea og Jyske Banks mulige rådgivning om skattely får nok ikke færre til at skifte bank af moralske årsager,« siger Peter Jensen, der er kommunikationschef i Mybanker.

En stor undersøgelse, som Mybanker er i gang med at foretage, viser, at godt og vel hver anden dansker overvejer at skifte bank.

Firmaet har foreløbig spurgt små 1.000 danskere og 47 procent er i nogen grad eller i høj grad klar til at skifte bank.

Tre grunde til at skifte

Pris og rådgivning er de hyppigste årsager, men herudover angiver 25 procent bankernes etik og moral som en grund til at skifte bank.

Især Nordea har stået for skud, mens historier fra de ca. 11,5 mio. lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca er begyndt at rulle.

Og i banken er man klar over alvoren.

På Facebook har banken forsøgt at komme vrede kunder i møde ved bl.a. at understrege at den ‘hverken tilskynder eller medvirker til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse’ i en opdatering, der blev lagt ud mandag. I går aftes var der 423 kommentarer, hvor langt de fleste er fra kritiske kunder, hvor flere af dem truer med at skifte bank.

Nordea er ramt hårdt, efter det er kommet frem, at de har hjulpet kunder med skattely. Foto: Bo Amstrup.
Nordea er ramt hårdt, efter det er kommet frem, at de har hjulpet kunder med skattely. Foto: Bo Amstrup.
Vis mere

Nordea: Mistillid overrasker ikke

Søren Hansen Reumert, kommunikationschef for Nordea i Danmark skriver til BT, at man gør et stort arbejde ud af at forklare sig over for de kunder, der nu overvejer alternative banker, der ikke har været koblet til skattelyskandalen.

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forklare kunderne, hvordan vi ser på sagen. Vi tager naturligvis det her rigtig alvorligt. Det er ikke overraskende, at sådan en medieomtale kan vække stor mistillid, og at folk reagerer og stiller spørgsmål.«

Rene banker sælger på dyderne

Det moralske kompas er blevet så centralt i den finansielle sektor, at flere banker også er begyndt at profilere sig på bæredygtige værdier. Peter Jensen fremhæver herunder især tre banker.

Den ene er Merkur Andelskasse. Banken hævder, at den vurderer firmaers bæredygtighed, inden den godkender et lån, og størstedelen af Merkurs udlån går til områderne miljø og økologi, sociale projekter samt kultur og undervisning.

En anden ’ren’ bank er Folkesparekassen i Silkeborg, der profilerer sig selv som et bæredygtigt alternativ til de traditionelle banker, mens AL-bank hævder at basere sig på sunde værdier som ’ansvarlighed, troværdighed og bæredygtig vækst.’.

Finansrådet: Vi har været værre

Direktør i Finansrådet, der er interesseorganisationen for bankerne i Danmark, erkender, at de seneste dage ikke har været kønne. Han mener dog, at branchen er blevet bedre.

»Vi har ikke lagt skjul på, at meget af det der er kommet frem i de seneste dage, bestemt ikke ser kønt ud. Men det er også vigtig at sige, at meget af det er foregået for seks-syv år siden. I sektoren er der siden blevet gjort store bestræbelser på at rykke sig væk fra gråzonen,« siger direktør Ulrik Nødgaard til BT.

Søren Hansen Reumert forklarer, at Nordea i slutningen af 2009 begyndte at træffe en række forholdsregler, der gik længere end både regler og branchens egne standarder

»Det var ikke alle kunder, der brød sig om den proces, som vi igangsatte i 2009, og nogle valgte at skifte til andre banker. Jeg ville dog ønske, at vi havde påtaget os denne rolle tidligere. Samtidig tager vi en dialog med kunderne om at få afviklet de sidste Mossack Fonseca-selskaber. Vi vil ikke forbindes med virksomheder, der arbejder i gråzonen,« skriver han.

Find den bedste bank

  • Læs visionen: Mange banker har en nedskrevet vision for deres virke. Den kan enten læses på bankens hjemmeside eller i deres offentlige regnskaber. Visionen giver en indikation om bankens etik og moral.
  • Mærk kemien: Tag et møde med en af bankens rådgivere. Mødet vil reflektere, hvad bankens overordnede holdning er, og ved at mødes ansigt til ansigt kan du mærke kemien og finde ud af, om I har samme værdier.
  • Tjek ydelser: Selvom værdierne er i orden, skal bankens ydelser også være i orden. Hav derfor fornuften med og tjek om renter, afgifter og andet er acceptable.

Kilde: Mybanker

VOXPOP: Har du det godt med din bank?

Af: Jonas Vester, jves@bt.dk FOTO: Bo Amstrup

Louise Frederiksen med datteren Maggie.
Louise Frederiksen med datteren Maggie.
Vis mere

  • Louise Frederiksen, pædagog på barsel med Maggie på syv måneder. Nordea-kunde i Aarhus: » Jeg har været kunde i Nordea, siden jeg fik min børneopsparing, og jeg har altid fået en god service, så jeg kan ikke se nogen grund til at skifte bank. Selvfølgelig er afsløringerne en plet på deres troværdighed, men det ændrer ikke på min tillid til banken. Jeg tror alle danske banker gemmer på lignende hemmeligheder, nu er det bare Nordeas og Jyske Banks, der er kommet frem i lyset.«

Tove og Bergur Skovgaard.
Tove og Bergur Skovgaard.
Vis mere

  • Bergur og Tove Skovgaard, frikirkepræst og pædagog. Nordea-kunder i Hørning ved Aarhus: Bergur: »Jeg er overrasket og skuffet over, at Nordea har været involveret i sådan noget, det må jeg sige. Men det får mig ikke til at skifte bank. Det er jo ikke afdelingen herinde, der har gjort det, og jeg føler mig generelt rigtig godt behandlet af banken.«
  • Tove: »Jeg har været kunde i Nordea hele mit liv, og det har jeg altid været tilfreds med. Og det har Panama-afsløringerne her ikke ændret på. Jeg tror i bund og grund ikke, at andre banker er finere i kanten end Nordea er.«

Martin Mathiasen. Lækagen fra Mossack Fonseca dokumenterer, at Jyske Bank og Nordea har hjulpet sine kunder med at gemme formuer i skattely i Panama.
Martin Mathiasen. Lækagen fra Mossack Fonseca dokumenterer, at Jyske Bank og Nordea har hjulpet sine kunder med at gemme formuer i skattely i Panama.
Vis mere

  • Martin Mathiasen, ingeniør og selvstændig. Nordea-kunde i Aarhus: »Jeg er overhovedet ikke overrasket over, at banker medvirker til at hjælpe penge i skattely. Jeg er dog lidt overrasket over, hvor systematisk omfanget tilsyneladende er. Men afsløringerne får mig ikke til at skifte bank, hvem skulle jeg skifte til. Så ville det bare være en anden bank, der har snydt på en eller anden måde. Det er det samme som at køre for stærkt: Alle har gjort det, men det er ikke alle, der bliver taget for det.«

GUIDE: Sådan får du det bedste banktilbud

Mange danskere vil relativt nemt kunne få en lavere rente i banken. Se hvordan du kan spare mange penge ved at skifte bank her.

  1. Find ud af, hvor meget du betaler i dag. I din netbank kan du se, hvor meget du betaler i rente i dit nuværende pengeinstitut, og det er et godt udgangspunkt for at finde ud af, om du kan få et bedre tilbud.
  2. Sammenlign priserne i dit nuværende pengeinstitut med priserne i andre pengeinstitutter. På internetsiderne mybanker.dk og pengepriser.dk kan du finde den laveste pris på den type lån, du har, og på den måde finde ud af, om der er penge at spare.
  3. Når du leder efter det billigste lån, skal du se efter de årlige omkostninger i procent (ÅOP). ÅOP er de samlede låneomkostninger i form af renter og gebyrer, og når du kender ÅOP, kan du nemt sammenligne forskellige lånetilbud.
  4. På mybanker.dk har du mulighed for at få tilbud fra op til tre pengeinstitutter, som ud fra en række oplysninger om din økonomi vil vurdere, hvilken pris de kan tilbyde dig. Hvis du vælger at gå videre med et af tilbuddene, skal pengeinstituttet have yderligere oplysninger fra dig. Det er blandt andet skatteoplysninger og lønsedler, som skal uploades elektronisk. Når den nye bank har alle de relevante oplysninger, sørger de for alt det praktiske ved flytningen.
  5. Du kan også kontakte pengeinstitutterne direkte og bede om et møde, hvor I sammen kan gennemgå din økonomi og dine muligheder i banken. Forbered dig grundigt og læg vægt på dine økonomiske styrker som at have styr på budgettet, god opsparing eller sjældent overtræk. Husk at bankrådgiveren er sælger, så der er god grund til at forhandle om priser og vilkår.
  6. Når du har fået de nye tilbud, kan du eventuelt bruge dem til at gå tilbage til din nuvæ rende bank og høre, om den er villig til at matche tilbuddet eller måske give dig et endnu bedre tilbud.
  7. Beslutter du dig for at skifte bank, så er det vigtigt at give din arbejdsgiver og offentlige myndigheder besked om dit bankskifte, så de kan få dine relevante kontonumre. Når du opretter de nye konti, skal du beslutte, hvilken der skal være din Nemkonto. Din nye bank kan også hjælpe dig med at flytte dine PBS-betalinger og andre faste overførsler, så du er sikker på, at alle regninger bliver betalt til tiden fra din nye konto.