Bruger du ofte betalingskort til at handle online, eller når du handler i butikker? Så er der gode nyheder til dig. Fra begyndelsen af 2018 slipper du nemlig for at betale gebyr, når du handler med de mest populære betalingskort.

Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fra 1. januar 2018 træder en ny lov i kraft, og den betyder, at man for fremtiden slipper for gebyrer, når man handler med dit betalingskort. Det gælder både online og ude i det virkelige butiksliv.

Det kommer faktisk direkte til at være ulovligt, hvis en butik fra næste år opkræver gebyr ved betaling med betalingskort.

»Med de nye betalingsregler forsvinder forbrugernes gebyrer på betalingskort. Det betyder, at forbrugerne med fordel kan overveje, hvilket kort eller hvilken mobilløsning de vælger at betale med. Der kan være bonusser, kreditter og rabatter at hente alt efter betalingsform,« siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Michael Høg Riis i pressemeddelelsen og uddyber:

»De nye regler betyder generelt, at det bliver nemmere for forbrugerne at gennemskue, hvad varen koster, fordi der ikke længere kommer et kortgebyr oven i prisen.«

Glæden er betalingskort

Det er dog ikke alle typer betalingskort, der kommer til at være inkluderet i den nye gebyrfri glæde. American Express og Diners Club vil der eksempelvis fortsat være gebyr på ved brug. Det samme gælder diverse firmakort, skrives det.

Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mener man, de nye gebyrfrie regler kan være med til at åbne markedet op.

»Den nye betalingslov åbner for nye muligheder, som kan tiltrække nye aktører til markedet eller anspore de eksisterende til at udvikle nye produkter til gavn for forbrugerne,« siger Michael Høg Riis.

En anden gevinst for forbrugerne bliver, at selvrisikoen ved misbrug af kortene bliver mindre. Nu skal man betale 1.100 kroner i selvrisiko, men det beløb sættes ned til 375 kroner.

Nok en ændring i den nye lov kommer til at være en mindre god nyhed for forbrugere, der foretrækker at betale med kontanter. Fra og med 1. januar 2018 bliver det lovligt for fysiske butikker, der modtager betaling med kort, at nægte at modtage kontanter mellem klokken 22.00 og 06.00. Visse steder, som er særligt udsatte for tyverier, kan det tidspunkt udvides til at gå fra 20.00-06.00.