Flere forældre inkluderer og taler ikke med deres børn i de økonomiske beslutninger i hjemmet, og det er en fejl, lyder det fra økonomisk rådgiver.

Det kan være, at I allerede har haft snakken om bierne og blomsterne, men derefter bør privatøkonomi stå som næste punkt på listen over ting, du skal tale med junior om.

Mange af os er nemlig ikke gode nok til at tage den økonomiske snak, viser en ny undersøgelse fra YouGov for Danske Bank.

Her kan man se, at hver tredje danske forælder til et barn mellem 7-12 år kun taler lidt eller slet ikke med deres børn om økonomien i hjemmet.

Og det er en fejl, fortæller Bo Bresson, der er ekspert i familiestrategi.

»Som forældre er det vores opgave af klæde vores børn på med kompetencer, der gør dem i stand til at holde styr på egen økonomi, når de flyver fra reden« siger han.

Den opgave bør man begynde på i en tidlig alder.

»Lige fra barnet starter i skolen, har det stor gavn af at blive gjort til en del af diskussionerne om familiens økonomi,« siger Bo Bresson.

Tal derfor med dine børn, og inddrag dem i dialogen, når store beslutninger om et nyt køkken eksempelvis skal tages. På den måde lærer barnet, at penge er noget, der skal bruges med fornuft.

Helt lavpraktisk handler det nemlig om at give sine børn en forståelse for, hvad penge er, og at de ikke kommer af sig selv. Det fortæller Brian Stjernholm, der er partner og økonomisk rådgiver hos Uvildige.dk.

»Jeg vil råde alle forældre til at invitere børnene hen ved siden af sig, når de sidder på netbank og laver budget. Det giver en forståelse af hele systemet. Eksempelvis kan man vise, at vi har en opsparingskonto, som vi bruger af til ferie« siger Brian Stjernholm.

Han er enig i, at du godt kan begynde at lære dine børn om økonomi allerede fra femårsalderen. Men når dit barn er blevet større, er lommepenge også en god måde at lære børnene betydningen af penge.

Det kan blandt andet være på et betalingskort med loft - eksempelvis et visa electron.

»Der er en fordel ved, at dit barn får et betalingskort med et begrænset beløb. Her lærer det nemlig, at brænder jeg alle pengene af på én gang, så er der ikke flere til resten af ugen« siger Brian Stjernholm.

Det er derfor vigtigt, at man som forældre står fast og ikke lader sig overtale.

»Når man tager nogle konkrete handlinger, så kræver det også, at man som forældre holder fast. Så nytter det ikke noget, at man smider flere penge efter dem, når de første penge er brugt« siger han.

Begge eksperter slår også fast, at man bør lade sit barn få et ungdomsjob, når det er fyldt 13 år. De penge kan børnene nemlig selv få lov til at tage styringen over og administrere.