»Det kan kun blive godt. Skærpet konkurrence mellem Dankortet, MobilePay og andre betalingsløsninger betyder, at danske forbrugere vil få bedre løsninger.«

Sådan lyder det positive budskab fra John Norden, bestyrelsesformand i Mybanker, efter Nets i en fondsbørsmeddelelse i går bekræftede, at Nets er blevet kontaktet af potentielle købere og nu overvejer sine muligheder.

‘Det er dog på et meget tidligt stadie, og der kan ikke siges noget med sikkerhed om udfaldet,’ skriver Nets via fondsbørsen.

Nets er det selskab, der blandt andet står bag Dankortet og NemID, og ifølge finansmediet Bloomberg har kapitalfonden kapitalfonden Hellman & Friedman et godt øje til Nets, som blev børsnoteret for knap et år siden med en markedsværdi på 30 milliarder kroner. Siden har investorerne tabt 13 procent, og en ny ejerkreds vil ifølge John Norden kunne give Nets den saltvandsindsprøjtning, der skal til for at videreudvikle blandt andet det mobile Dankort, som Nets lancerede her i foråret som en direkte udfordrer til MobilePay.

»Nets er udfordret af MobilePay og udenlandske spillere som Android Pay og Apple Pay, men Nets har en stor infrastruktur og knowhow, der gør, at Danmark er blandt de lande, der er allerlængst frem med mobile betalingsløsninger,«siger John Norden og tilføjer:

»En kapitalfond kan se store mulighed i at bruge Nets og Danmark som et laboratorium og udbrede teknologien herfra. Med en ny ejer vil Nets igen kunne fokusere på den kundevendte-innovationen, der lå underdrejet i tiden op til børsnoteringen sidste år. Det vil komme forbrugerne til gavn i form af nye og bedre betalingsløsninger.«

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Troels Holmberg hæfter sig ved, at en ny ejer af Nets vil have samme hovedinteresse som de nuværende ejere: At tjene mest muligt.

»Vores vurdering er, at en nyt ejerskab ikke i sig selv vil ændre noget for forbrugerne. Men en skærpet konkurrence på betalingsløsninger vil kunne udvikle nye og bedre produkter til forbrugerne,« siger han og understreger, at en ny ejer ikke vil kunne snige et betalingsgebyr på almindelige Dankort-transaktioner ind ad bagdøren.

»Det forbyder ny EU-lovgivning. Butikkerne vil heller ikke i fremtiden kunne sende transaktionsgebyrerne videre til den enkelte forbruger,« siger han.

Nets blev efter flere års kapitalfondesejerskab sidste år børsnoteret under stor mediebevågenhed. Børsnoteringen blev ikke den store succes, som investorerne havde håbet på. En aktie i Nets kostede ved børsnoteringen 150 kroner, men kursen er siden faldet, og fredag kostede en Nets-akie 129,5 kroner. Samtidig udløste den rundhåndede belønning af Nets ledelse og nøglemedarbejdere i forbindelse med børsnoteringen kritik. 70 medarbejdere fik over 1,6 milliarder kroner i aktier, heraf fik administrerende direktør Bo Nilsson aktier for en værdi på over en halv milliard kroner.

Danske banker er i dag dybt afhængige af Nets, for eksempel anvender bankerne Nets clearingssystemer til at håndtere danskernes lønudbetalinger. Bankernes brancheorganisationen Finans Danmark har ingen kommentarer til en eventuel ny ejerstruktur i Nets, oplyser kommunikationsdirektør Nina Munch-Perrin til BT.

 

Fakta Nets

Nets står blandt andet bag Dankortet, NemID, betalingsservice og e-boks.

Nets blev i 2016 børsnoteret af de tidligere ejere, der blandt andet talte kapitalfondene Advent International og Bain Capital. Kapitalfondene købte i 2014 Nets af de danske banker for 17 milliarder kroner.

Nets havde i 2015 en omsætning 6,84 milliarder kroner og en driftsindtjening på 2,25 milliarder kroner.

Flere end 90 procent af alle danske husholdninger benytter Betalingsservice.

Flere end 300.000 butikker benytter Nets løsninger

Siden Dankort blev introduceret i 1983 og frem til og med december 2016 er der gennemført mere end 15 milliarder betalinger med Dankort. alene i 2016 blev der gennemført ca. 1,2 milliarder betalinger med det fysiske Dankort.

I april 2017 introducerede Nets det mobile Dankort på smartphones.

Kilde: Nets