Danske mobilkunder har i årevis nydt godt af benhård konkurrence på det danske telemarked, som har sendt priserne en vej: Ned, ned og atter ned.

Men nu er omkring 1,7 millioner danske mobilkunder i den uvante situation, at de allerede er blevet eller snart bliver ramt af prisstigninger på 10-20 kroner om måneden svarende til en ekstra mobilregning på op til 360 kroner om året. Det skriver TV2 Business på baggrund af en rundringning til de store teleselskaber, der opererer i Danmark, blandt andre YouSee, Telia og Telenor.

Prishoppet kommer, efter EU har vedtaget, at teleselskaberne ikke længere må tage ekstra betaling - den såkaldte roamingafgift - når deres kunder benytter telefonen i andre EU-landet. Den gode nyhed er, at du altså ikke længere skal betale ekstra for at bruge mobiltelefonen på rejser og ferier i andre EU-lande. Den knap så gode nyhed er, at danskernes teleselskaber stadig skal betale de udenlandske teleoperatører op til 57 kroner per gigabite data,  som deres danske kunder bruger på et udenlandsk net i EU. Det er den regning, teleselskaberne sender videre til dig i form af prisstigninger på abonnementerne.

TDC har tidligere meldt ud, at regelændringen, der træder i kraft den 15. juni i år, vil koste koncernen omkring 150 millioner alene i år. Men de nye roaming-regler kan ikke bruges som undskyldning for prisstigninger, lød meldingen fra EU-kommissionens teleeksperter i går. De henviste til, at de nationale reguleringsmyndigheder kan gribe og tvinge priserne ned.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der også er ansvarlig for teleområdet, opfordrer i stedet kunderne til at skifte selskab, hvis de utilfredse.

»Der er jo fri prisdannelse for selskaberne, og jeg kan da kun opfordre kunderne til at holde øje med deres selskab,« siger han til Ritzau.

I slutningen af 2018 og ind i 2019 vil EU-kommissionen gøre status på konsekvenserne af afskaffelsen af roamingafgifterne.

Fakta: Så meget stiger din mobilregning

- YouSee; Indfører en prisstigning på 10-20 kroner på deres abonnementer

- Telmore:  Indfører en prisstigning på 10-20 kroner på deres abonnementer

- Fullrate:  Indfører en prisstigning på 10-20 kroner på deres abonnementer

- Telia: Indfører en prisstigning på 10-20 kroner på en række abonnementer

- Telenor: Indfører en prisstigning på 10-20 kroner på en række abonnementer

- 3: Gør intet ved sine priser, men har indført billigere abonnementer, som ikke kan bruges i udlandet.

- CBB: Hæver sine priser med 10-20 kroner, og indfører samtidig billigere abonnementer, der ikke kan bruges i udlandet.

- Plenti: Hæver sine priser med 20 kroner.

- Oister: Gør intet ved sine priser.

Kilde: TV2 Business og Business.dk