Regeringens og Dansk Folkepartis forhandlinger om at løse det såkaldte samspilsproblem kommer ikke til at hjælpe ældre, der allerede i dag bliver modregnet hårdt i folkepensionen.

Pensionister, der i dag blive modregnet hårdt i folkepensionens tillæg og andre ydelser, hvis de har private pensioner, kan skyde en hvid pind efter at få en hjælpende hånd fra regeringen og Dansk Folkeparti, som i disse dage og uger forhandler om at løse det såkaldte samspilsproblem.

Ældre Sagen, der har over 815.000 medlemmer, har, siden regeringen den 28. august 2017 fremlagde sit forslag til en pensionsreform, lobbyet benhårdt for, at reformen også skulle komme nuværende pensionister til gode. Konkret har Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup så sent som den 24. januar i år her i avisen opfordret regeringen og Dansk Folkeparti til at halvere modregningen af private pensioner i folkepensionens tillæg og andre ydelser. Regeringen afviste Ældre Sagens forslag, og derfor sætter Ældre Sagen sin lid til, at Dansk Folkeparti vil bringe en ændring af modregningsreglerne med ind i forhandlingslokalet.

Men det kommer ikke til at ske, fastslår Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær nu over for BT.

»Jeg kan godt forstå, at folk er frustrerede, for det er rigtigt, at modregningen er et stort problem for mange nuværende pensionister. Men det bliver desværre ikke i denne omgang, vi kigger på det. Denne runde handler om at løse samspilsproblemet for dem, der er i arbejde,« siger Dennis Flydtkjær og tilføjer, at rammen om forhandlingerne er at udmønte en pulje på 2,4 milliarder kroner til at lette skatten på pensionsindbetalinger, så det bedre kan betale sig for erhvervsaktive danskere at spare op til deres otium.

Puljen på de 2,4 milliarder kroner stammer fra første del af pensionsreformen, som ændrede reglerne for aldersopsparing. Det betyder, at statskassen vil få indtægter fra fremrykkede skattebetalinger i de kommende år svarende til puljens størrelse.

Claus Blendstrup, seniorkonsulent og økonom i Ældre Sagen, ærgrer sig over den kolde skulder fra Dansk Folkeparti og regeringen.

»Vi synes, det er unfair, at man kun laver ændringer, der tilgodeser dem, der indbetaler fremadrettet,« siger han og pointerer, at det havde været enklere for både kommende og nuværende pensionister at få et overblik over deres økonomi, hvis man ændrede i modregningsreglerne frem for at komplicere skattesystemet yderligere med nye fradrag for pensionsindbetalinger, som er det regeringen og DF forhandler om i disse dage.

Regeringen har spillet ud med et forslag om at give et skattefradrag på 30 procent på pensionsindbetalinger for personer, der har under 15 år til folkepensionsalderen, og et fradrag på 15 procent til de, der har mere end 15 år til folkepensionsalderen. Forslaget vil i kroner og øre give den største skattelettelse til personer med høje pensionsindbetalinger. For eksempel vil en højtlønnede person, der hver måned spare 9.000 kroner op på sin pensionsopsparing, få en skattelettelse på 8.687 kroner om året, mens den lavtlønnede med en pensionsindbetaling på 3.500 kroner om måneden vil få en årlig gevinst på 3.254 kroner, viser beregninger, som Danica Pension har foretaget for BT og metroxpress.

Selv om løbet er kørt for eksisterende pensionister i denne omgang, er der dog stadig mulighed for at optimere privatøkonomien som eksisterende pensionist, påpeger Claus Blendstrup. Det kan man blandt andet gøre ved at strække sin private ratepension over flere år. På den måde vil man nemlig blive modregnet mindre i pensionstillægget og dermed få en større offentlig pension.

Dansk Folkeparti holder døren på klem for de nuværende pensionisterne.

»Det er bestemt ikke udelukket, at vi vil kigge på det senere. Vi har et pænt råderum i dansk økonomi (frem mod 2025, red.), og vi skal have en god politisk diskussion om, hvordan pengene skal bruges. Der kunne modregningsreglerne for dem, der allerede er pensionister, godt være en af de ting, vi skulle kigge på,« siger Dennis Flydtkjær.

Han forventer, at regeringen og Dansk Folkeparti lander en aftale inden for få uger.

Finansminister Kristian Jensen (V) har ingen kommentarer så længe forhandlingerne pågår. Samme medlimg lyder fra Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.