Hundredetusindevis af danskere er allerede draget på ferie i udlandet eller sætter kursen mod varmere himmelstrøg i de kommende dage og uger. Kufferten er pakket med badetøj, solcreme og sommerskjorter, men hver femte - helt præcis 21 procent - glemmer eller fravælger bevidst at tegne en rejseforsikring  til udlandsrejsen. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Det kan blive en en meget  dyr fornøjelse, hvis man bliver syg eller kommer alvorligt til skade. Også selv om det sker inden for EU eller i EØS-landene Norge, Island, Schweiz eller Lichtenstein.

Her er man godt nok dækket af det blå sygesikringskort, men kun på samme vilkår som lokalbefolkningen, og bliver man behandlet på en privatklinik, hvor man som lokal selv skal betale, hænger man også selv på regningen som dansk turist. Regningen kan eksplodere, hvis man er alvorligt syg eller tilskadekommet og bliver ordineret hjemtransport med ambulancefly til Danmark.

»Selv i EU findes der steder, hvor det blå kort ikke dækker. Det kan for eksempel være på private lægeklinikker på mindre græske ferieøer. Samtidig er man uden rejseforsikring afskåret fra at ringe til sit forsikringsselskabs alarmcentral og tale med en dansk læge,« siger Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring og tilføjer, at gennemsnitsprisen for et almindeligt lægebesøg i udlandet som regel ligger på 1.000-2.000 kroner.

Rejser man uden for EU og EØS-landene, er der ikke noget at rafle om: Her hænger man selv på hele regningen til lægebehandling på såvel offentlige som private hospitaler samt eventuel hjemtransport, hvis man ikke har tegnet rejseforsikring.

»Hvis en sygdom eller ulykke kræve indlæggelse, kan regningen hurtigt vokse. Her er det ikke unormalt at se regninger på op mod 40.000 kroner,« siger Dan Kjølhede Laursen.

Sidste år var der ifølge Gouda Rejseforsikring færre danskere - 16 procent - der tog chancen og rejse udenlands uden rejseforsikring. Det skyldes formentlig, at flere danskere havde reglerne om det blå sygesikringskort, som blev lanceret 1. august 2014, frisk i erindring, vurderer Dan Kjølhede Laursen.

Også en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea i maj i år, viser, at blot fire ud af fem danskere har en rejseforsikring med på udlandsrejsen. Det er ikke nok at have en indboforsikring, selv om den dækker bortkommet, ødelagt eller stjålet bagage, fastslår forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

»Det kan blive meget dyrt, hvis man bliver syg, og vi hører desværre hvert år historier om folk, der ligger på et hospital i Istanbul eller et andet sted og nu selv hænger på en kæmpe regning, fordi de ikke har tegnet en rejseforsikring,« siger hun.

Det er især unge, der ifølge YouGov-undersøgelsen dropper rejseforsikringen. Med forbehold for, at usikkerheden er større, når tallene brydes ned på aldersgrupper, er det således blot 58 procent af de 18-25 årige, der har en rejseforsikring med på udlandsrejsen. Det skyldes tre ting, siger Anne Lemann Erichsen:

»Det koster penge. De tænker, det sker ikke for mig, og så er forsikringer bare ikke noget, som unge tænker så meget over. Mange unge har for eksempel heller ikke en indboforsikring.«

 

Fakta 1: Det dækker dine forsikringer på rejsen

Indboforsikringen: Dækker bortkommet, ødelagt og stjålet bagage. Dækker også tyveri af dine ting på feriedestinationen, såfremt de har været forsvarligt aflåst eller under opsyn. Hvis du uforvarende er skyld i personskade eller materiel skade dækker ansvarsforsikringen, som er en del af en almindelig indboforsikring.

Årsrejseforsikringen: Dækker udgifter til lægehjælp og hjemtransport i forbindelse med sygdom og ulykke - også for en ledsager elle for en pårørende, der rejser til dit sygeleje i udlandet. Mulighed for at få erstatning for hele eller dele af rejsen, hvis du selv en et nærstående familiemedlem bliver akut syg under rejsen, eller hvis et nærtstående familiemedlem bliver akut og alvorligt syg i Danmark, og du må haste hjem.

Afbestillingsforsikringen: Hvis du bliver akut syg før afrejse og en læge bekræfter, at den bestilte rejser må aflyses på grund af sygdommen, får du dine rejseudgifter refunderet.

Kilde: Forsikring & Pension

 

Fakta 2 Undersøgelserne

Hvilke ting sørger du for at have med, når du skla på ferie i udlandet?

Rejseforsikring: 79 procent

Det blå kort: 87 procent

Det gule sundhedskort: 74 procent

Ansvarsforsikring: 25 procent

Afbestillingsforsikring: 28 procent

Ingen af ovenstående: 1 procent

Ved ikke: 1 procent

Kilde: Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring: 1.705 repræsentativt udvalgte personer er blevet spurgt i juni 2017. Heraf har 1.338 respondenter planlagt udlandsrejse.

Hvilken rejseforsikring har du, når du rejser på sommerferie i udlandet?

Rejser uden rejseforsikring: Alle: 11 procent. 18-25 år: 12 procent

Årsrejseforsikring gennem mit forsikringsselskab: Alle: 57 procent. 18-25 år: 41 procent

Årsrejseforsikring via mit kreditkort, fx Mastercard: Alle: 16 procent. 18-25 år: 8 procent

Tegner rejseforsikring fra gang til gang gennem fly- eller rejseselskab, når jeg booker turen:  Alle: 7 procent. 18-25 år: 9 procent

Andet: Alle: 3 procent. 18-25 år: 3

Ved ikke/ikke relevant: Alle 17 procent: 18-25 år: 33 procent

Kilde: YouGov for Nordea: 1.009 repræsentativt udvalgter personer over 18 år er blevet spurgt i perioden 8.-15. maj 2017.