____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvad koster det at fylde indkøbsvognen op med de mest almindelige dagligvarer? I efteråret kom fedtskatten, og priserne på blandt andet sukker er steget. Men hvad er konsekvenserne, når vi som almindelige forbrugere står i forretningen, og skal købe ind? B.T. har tjekket priserne på 69 forskellige dagligvarer i 13 forskellige supermarkeder. I pristjekket kan du se, hvor grøntsaget og frugt er billigst, eller hvor du skal lade være med at købe drikkevarerne, hvis du vil spare penge.

Med supermarkedernes discount-linjer, forsøger de traditionelle supermarkeder som Føtex, SuperBrugsen og SuperBest at give discountkæderne kamp til stregen. Se om det lykkedes.

Med B.T. Plus får du:
- Overblik over de billigste priser på 69 forskellige dagligvarer i 13 forskellige supermarkeder
- Liste over de 10 typer varer med de største prisstigninger
- Artikel om prisudviklingen i supermarkederne
- De tjekkede varer er opdelt i kategorierne frugt og grønt, kød, hygiejneprodukter, kølevarer, drikkevarer, tørprodukter og økologi
- De tjekkede supermarkeder er Irma, Kiwi, Kvickly, SuperBrugsen, Fakta, Lidl, Spar, Superbest, Aldi, Rema 1000, Føtex, Bilka og Netto


Hvad koster det at fylde indkøbsvognen op med de mest almindelige dagligvarer? I efteråret kom fedtskatten, og priserne på blandt andet sukker er steget. Men hvad er konsekvenserne, når vi som almindelige forbrugere står i forretningen, og skal købe ind? B.T. har tjekket priserne på 69 forskellige dagligvarer i 13 forskellige supermarkeder.

Klik her, hvis du vil se hele pristjekket:

Da B.T i sommer lavede et tilsvarende pristjek var Bilka det supermarked, det var billigst at handle i. Denne gang er det Rema 1000, der løber med titlen, som det billigste supermarked. Her kan man få alle 69 varer for 1.793 kroner. Det er dog 2,3 pct. dyrere end ved det tilsvarende pristjek i juli.

De største prisstigninger var forventligt på smør og sukker, og på fedt- og sukkerholdige varer som ost, creme fraiche og marmelade. Smør er steget med 16 kr. pr. kilo, dvs hele 4 kr. pr pakke. Det økologiske smør er steget mindre. Her er kilo-prisen gået 10 kr op. Et kilo sukker er steget med 3 kr. og jordbærmarmeladen er også røget 3 kr. op pr. kilo. Det dyreste sted at handle er Irma. Her kostede de 69 varer 2.832 kr. altså over 1000 kr. dyrere end i Rema 1000. Ser man på de billigste varehuse er forskellen meget lille. LIDL, KIWI, Aldi og Bilka er mindre end 50 kroner dyrere end Rema 1000, når man ser på den samlede pris for alle 69 varer.

Det skyldes ifølge Peter Paulsen analysekonsulent i Retail Institute Scandinavia, der er en konsulentvirksomhed inden for detailhandel og forbrugeradfærd, at alle supermarkedskæderne har indført en discountlinje med billige priser på de mest hverdagsagtige varer. Discountvarerne er for alvor rykket ind i supermarkeder som Føtex, SuperBrugsen og SuperBest.

- Folk har ikke tid til at handle flere steder, så hvis kunderne kan få næsten alt, hvad de skal bruge et sted, og de føler, at de får værdi for pengene, så går de efter det sted. Derfor gælder det for supermarkederne om at være kundernes foretrukne sted, siger Peter Paulsen.

Og supermarkederne ligger i skarp konkurrence. På mange varer er priserne endda fuldstændig ens, helt ned til den sidste øre. Det gælder især varer som mælk, mel, sukker, jordbærmarmelade, tandpasta og shampoo.

Anders René Jensen, der er indkøbs- og marketingsdirektør i Rema 1000 fortæller, at supermarkederne hele tiden tjekker hinandens priser.

- Der er en intens konkurrence, og vi er ude og tjekke alle vores nærmeste konkurrenters priser hver uge, og de kommer hos os. Så hvis nogen sætter en pris ned, så retter de andre ind i løbet af en uge eller to.

De største stigninger:

Vare Stigning
Smør + 16kr./kg (=ca. 4 kr. pr. pakke)
Økologisk smør +10 kr./kg
Ost (skæreost) + 5,5 kr./kg
Creme fraiche 18% +2,30 kr./kg (=+1,15 kr. for et stort bæger)
Marmelade + 3 kr./kg
Frisk pasta + 2 kr./kg
Sukker + 3 kr./kg
Hakket oksekød +3,67 kr./kg
Hakket svinekød +1,42 kr./kg
Øl +0,31 pr. øl = +6,30 kr. pr. kasse med 30 øl

eller hent dem som en pdf herunder.




 Thomas Karg Randklev, 40 år: Handler oftest i Netto

Jeg prøver, at finde det billigste når jeg køber ind, men tit og ofte så handler det også om, hvad der er nærmest. Og kvalitet spiller også ind. Men jeg vil da gerne have det billigst, men jeg gider jo heller ikke slæbe det så langt. Jeg kan godt mærke, at der er kommet fedtafgift. Det tror jeg alle kan.

Jes Pedersen, 51 år: Handler oftest i Føtex og Netto

Priserne betyder en hel del - ikke alt - men en del. Jeg holder øje med priserne, og jeg handler næsten dagligt, så jeg sammenligner priser. Og kan sagtens se, at der er kommet fedtskat, men generelt synes jeg priserne stiger lidt hele tiden. Men fedtafgiften får mig ikke til at købe mindre, det får mig bare til at holde mere øje med tilbud.

Ditte Høffding, 67 år: Handler oftest i Netto, Irma, Føtex og Kvickly

Jeg handler der, hvor de bedste tilbud er. Der er ikke grund til at betale mere, når man kan se, at man kan få det til halv pris, så det er jeg meget opmærksom på. Så jeg er ikke en loyal kunde, men kvaliteten skal også være i orden. Jeg er øko-freak, siger Ditte Høffding og griner. Skatter og afgifter påvirker ikke mine indkøbsvaner, for så meget spiser jeg ikke af fede og usunde ting, så det betyder ikke noget.

Kirsten Whittard Dalberg, 38 år: Handler oftest i Netto eller Fakta

Priserne betyder alt for mig. Jeg holder meget øje med prisernes udvikling, og efter fedtafgiften er kommet, har jeg købt ind til julesmåkagerne i Tyskland. Det er for dyrt herhjemme, så skatter og afgifter påvirker mine indkøbsvaner rigtig meget. Jeg synes godt, de så kunne fjerne moms på grøntsager så, så ville jeg købe flere grøntsager.

Oliver Rannje, 22 år: Handler oftest i Netto

Priser betyder meget for mig lige nu, for jeg har ikke råd. Jeg ville med glæde gå i Irma, hvis jeg havde penge til det. Priser betyder sindsygt meget lige nu, og jeg holder øje med priserne. Jeg ved ikke om skatter og afgifter påvirker mine indkøb, det tror jeg ikke, jeg vil stadig købe de varer jeg godt kan lide. Men ost køber jeg ikke ret meget, fordi det er dyrt. Da jeg boede hjemme kunne jeg spise det hele tiden, men nu holder jeg igen.

Klik her, hvis du vil se hele pristjekket: